Кламер БГ - Новини: Борисов в Брюксел: Турция не трябва да се пипа

Борисов в Брюксел: Турция не трябва да се пипа

Европа

|
Четв, 19 Окт 2017г. 19:23ч.
Борисов в Брюксел: Турция не трябва да се пипа

Споразумението с Турция за бежанците и преговорите за членство на Анкара в Европейския съюз трябва да продължат, заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел в четвъртък.

"Пред публиката е по-добре да кажеш това, което печели изборите – антитурската теза. Само че най-големият съсед на Европейския съюз, а и на България, е Турция. И аз и на колегите им казах на днешните срещи, и с Тереза Мей сме на едно мнение, че Турция не трябва да се пипа”, заяви Борисов преди заседанието на Европейския съвет, на което между другото ще бъдат обсъдени и отношенията между ЕС и Турция.

Според Борисов по време на българското ротационно председателство на ЕС не трябва да се говори за приключване на преговорите за присъединяване на Турция.

"Защото само преди 7-8 месеца знаете какво беше в България и то само с няколко хиляди мигранти, а представете си с няколко стотин хиляди мигранти какво ще се случи с нашата страна. До този момент Турция спазва стриктно споразумението си и Ердоган държи на думата си в това отношение и ние имаме нулева миграция. Така че моето мнение ще бъде споразумението с Турция да се спазва, да не се късат преговорите и да влияем за подобряване на отношенията с всички лостове, които имаме, каза Борисов, цитиран от "Фокус".

Той определи като "нелепо" обсъждането на темата за присъединяване на Турция към Европейския съюз в момента, но уточни, че отношенията с нея трябва да се запазят.

"Ако днес приемем решение, че Турция е наш основен противник и прекратяваме разговорите с нея, какво правим с южния фланг на НАТО - България става южен фланг на НАТО. Може ли да удържи България като южен фланг на НАТО напора, който ще дойде оттатък. Цялата отбранителна концепция на България и на ЕС се срива, ако това се приеме. Трябва да пазим тези отношения. Какво ще стане, ако Турция мине в друг лагер? На тези политикани може да им печели избори, но не може да им спечели война, каза oще Борисов, цитиран от БТА.

"Да се осмисли кой е противникът"

По повод въпроса за европейската отбрана, който е сред темите от заседанието на Европейския съвет, Борисов отбеляза, че е необходимо да се осмисли кой е противникът.

"Харчим толкова лесни пари - няколко милиарда за самолети, друг иска за танкове, трети - за артилерия. Като ги питаме кой е противникът, се усукват", добави премиерът по повод споровете около модернизацията на армията в България.

" Да излязат и да кажат военните, президентът, кой е противникът. Да го посочат, за да преценя от кого се пазим и с какво ще го атакуваме", призова Борисов.

"Като дойде време, говорим само да намалим, да махнем санкциите срещу Русия. Ние сме "за". От една страна влизаме в тази полемика, в същото време - да купуваме военна техника. Гърция отива да купи за 2.5 млрд. долара техника от САЩ, но пет години събираме помощи за гърците. Ако ще купуваме, да е европейска техника или поне да направим заводи в България, да възстановим старите индустриални сътрудничества, парите поне да създават работни места в България. Трябва да намерим баланс, да бъдем наясно какво искаме. На тези държави, които са навътре в Европа, им е по-лесно да говорят. Има в Турция толкова неща, които не ни харесват, но това ни е съсед, иначе се оголва целият фланг, а оттам е Азия. Ние сме първите, които трябва да застанат на този фланг", коментира премиерът.

"Ако отиваме на война, трябва да сменим всичко - спираме строителство, саниране, магистрали, жп-линии, да въведем отново казармата. Кое е по-важно за българите - да купя нов локомотив, който да не се пали лятото и да пътуват бързо до Бургас, или да купя бронетранспортьор? Последните години само за българските летци работим, карат най-хубавите самолети и вертолети - "Спартан","Кугър", "Пантер", за стотици милиони евро. По-скромно с исканията", призова премиерът.

Борисов не очаква съгласие по въпроса с Великобритания

Борисов изрази очакването, че на заседанието на Европейския съвет днес и утре няма да бъде постигнато съгласие по въпроса с преговорите с Великобритания.

Консенсус няма да има, коментира той пред български журналисти. Разводът винаги е проблем за децата и никога не носи щастие, особено когато става дума за пари, а в случая за това става въпрос. Най-много ще се радвам да не съм прав. Ако някой е оптимист, само мога да му се възхитя. Усещането ми е, че много трудно ще се разберем, добави той по повод преговорите с Лондон.

Правим всичко необходимо да се разграничим от емоциите и да вкараме прагматизъм във взимането на решения. В края на краищата Великобритания си тръгва от ЕС, за нас е важно бъдещето на ЕС, а след това на Великобритания, добави премиерът.

Туск разчита на конструктивната роля на България

По-рано в четвъртък Борисов се срещна с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и премиерката на Великобритания Тереза Мей.

На срещата с Туск двамата са обсъдили приоритетите по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. и предстоящата среща на върха на тема "Западни Балкани" през май в София, съобщи правителствената пресслужба.

Българският премиер посочил, че страната ни се подготвя отговорно за своето първо председателство и в сътрудничество с останалите страни от Тройката председателства.

Активно се работи с Естония за постигане на максимална приемственост по отворените досиета, казал Борисов и посочил, че по време на своето председателство България ще търси баланс и консенсус по актуалните теми на Европейския съюз.

"Темата за Западните Балкани е важна не само за страните от региона, но и за целия Европейски съюз", е било общото мнение на Борисов и Туск.

"Очаквам българското председателство и предстоящата среща на върха в София да дадат възможност на страната ви да изиграе конструктивна роля при справянето с предизвикателствата на европейския дневен ред", заявил Доналд Туск и посочил, че ще разчита на българското правителство да бъде стабилен партньор за единството в региона.

Тереза Мей покани Борисов на посещение в Обединеното кралство

По-време на срещата с Тереза Мей Борисов е получил и покана да посети Обединеното кралство.

"България и Великобритания ще продължат доброто си сътрудничество за гарантиране на сигурността в Европа, управлението на миграционните потоци и борбата с тероризма" , заявили Бойко Борисов и Тереза Мей.

Мей посочила, че е запозната отлично с усилията на страната ни за опазване на границата на Европейския съюз и приветства правителството за постигнатото.

Във фокуса на разговорите е била и темата за оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС.

"Страните ни имат отлични двустранни отношения, доказали своето значение през годините, и излизането на Великобритания от ЕС няма да наруши сътрудничеството и приятелството между тях, заявил министър-председателя Бойко Борисов.

Премиерът Борисов посочил, че силна и обвързваща роля за отношенията между двете държави е и голямата българска диаспора в Обединеното кралство.

"Това са висококвалифицирани специалисти, които дават голяма добавена стойност на британската икономика. За нас е важно при преговорите, водени между Брюксел и Лондон, да бъде гарантирана правна сигурност на гражданите и това да е първостепенен приоритет", заяви Борисов.

mediapool.bg