Кламер БГ - Новини: Връщат с хеликоптери в Сърбия двете тежко пострадали деца от катастрофата на "Тракия"

Връщат с хеликоптери в Сърбия двете тежко пострадали деца от катастрофата на "Тракия"

България

|
Ср, 17 Авг 2022г. 19:50ч.
Връщат с хеликоптери в Сърбия двете тежко пострадали деца от катастрофата на "Тракия"

Връщат с хеликоптери в Сърбия двете тежко пострадали деца от катастрофата на

Двете деца, които бяха приети в “Пирогов“ след катастрофата на сръбския автобус на магистрала “Тракия“, ще бъдат върнати в Сърбия утре, 18 август, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

За целта Сърбия изпраща два хеликоптера с два реанимационни екипа на борда. По план хеликоптерите ще кацнат в 10.45 ч. на Летище София, в специално обособена зона. Излитането е предвидено около 11.15 ч., с оглед необходимото време за осъществяване на медицинския транспорт от “Пирогов“ до Летище София. Линейките ще бъдат ескортирани от специализирани екипи на МВР.

В сряда сутринта от лечебното заведение съобщиха, че състоянието на двете деца остава тежко, но стабилно.

Няма директна опасност за живота им, но и двете остават в реанимация в "Пирогов", съобщи изпълнителният директор на "Пирогов" д-р Валентин Димитров.

Вчера децата са претърпели обработка на всички рани и са прекарали сравнително спокойно нощта. На едното дете е извършена мекотъканна интервенция. Днес предстои да му бъдат направени високоспециализирани изследвания, за да се постави по-окончателна диагноза. На другото дете предстои операция за стабилизиране на счупванията в таза. Двете деца се намират в детска реанимация.

Вчера директорът на "Пирогов" е имал среща с временно управляващия посолството на Сърбия у нас и близките на двете деца. Роднините са се срещнали с лекуващите лекари на децата и им е било обяснено точно какво е състоянието им. Д-р Димитров посочи, че болницата държи постоянна връзка с Министерството на здравеопазването, което от своя страна е в контакт със сръбските здравни власти.

mediapool.bg