Кламер БГ - Новини: Тежката катастрофа с 6 жертви на "Тракия" – заради панически маневри

Тежката катастрофа с 6 жертви на "Тракия" – заради панически маневри

България

|
Четв, 14 Март 2019г. 18:10ч.
Тежката катастрофа с 6 жертви на "Тракия" – заради панически маневри

Панически маневри са предизвикали тежката катастрофа с автобус и кола на магистрала "Тракия" през април миналата година, при която загинаха шестима души. Това става ясно от внесения в съда обвинителен акт срещу Цвета Таскова, която шофираше леката кола.

Жената се е опитала да изпревари идващия от Бургас автобус на "Юнион Ивкони", но изгубила контрол над "Рено"-то си, уплашила се и започнала да прави резки маневри наляво и надясно. При една от тях автомобилът ударил автобуса.

"Последвало приплъзване на „Рено“-то и достигането му до предната ос на автобуса. Предната дясна гума на колата се вклинила в предния ляв калник на автобуса. Външната част на дясната гума на лекия автомобил била срязана и блокирана в калника на „Мерцедес“-а. По този начин гумата на лекия автомобил променила посоката на движение на автобуса вдясно. Водачът му нямал никаква възможност да я промени и въпреки задействаните от него спирачки и опита да завие наляво, продължил да се движи вдясно. „Мерцедес“-ът преминал косо през „аварийната“ лента и банкета и с челната си дясна част навлязъл във водосточна канавка", пише в съобщението на прокуратурата.

При обръщането на автобуса шестима пътници са счупили прозорците с телата си и са останали заклещени между машината и земята.

"При изпадането от седалките, вследствие обръщането на автобуса надясно, били причинени средни телесни повреди на седемнадесет души. Останалите пътници получили леки наранявания", пишат от прокуратурата.

Веднага след катастрофата Таскова се е обадила на 112. Освен това се е опитала да помогне на пострадалите.

"Причините за настъпване на тежкия пътен инцидент са субективните действия на обвиняемата Ц.Т., която по време на изпреварване не е осигурила достатъчно странично място между двете превозни средства. За нея ударът е бил предотвратим, ако бе осигурила минимална странична дистанция от минимум 1,16 метра, докато за водача на автобуса той е бил неминуем", твърдят от държавното обвинение.

mediapool.bg