Кламер БГ - Новини: Талибаните вече нарушават обещанията си: Преследват бивши членове на армията и полицията

Талибаните вече нарушават обещанията си: Преследват бивши членове на армията и полицията

Свят

|
Пет, 20 Авг 2021г. 12:46ч.
Талибаните вече нарушават обещанията си: Преследват бивши членове на армията и полицията

Сн. ЕПА/БГНЕС

Талибаните издирват активно свои опоненти, предупреждава поверителен доклад на ООН. На прицела им са бившите членове на афганистанската армия и полиция, както и лица, работили за САЩ или НАТО.

Обещанието на талибаните да не си отмъщават на противниците си не издържа дълго.

Ислямистите вече са съставили списъци с хора, които искат да задържат. Заемалите отговорни постове в афганистанската армия, полиция и разузнаване са изложени на най-голям риск. Заплашват ги потенциални изтезания и екзекуции, а талибаните заплашват и наказват според шериата семействата на тези, които отказват да се предадат.

Талибаните засилват издирването на афганистанци, които са сътрудничили със САЩ, се казва в поверителен доклад

Докладът на ООН е дело на експерти по оценка на рисковете и в него се казва, че талибаните разполагат с приоритетни списъци на физически лица, които те биха искали да арестуват. Най-изложени на риск са онези, които са заемали отговорни постове в афганистанските въоръжени сили, в полицията и в разузнаването.

Талибаните обикаляли по домовете на хората, които искали да задържат, както и по домовете на членове на техните семейства.

Според доклада талибаните са обособили пропускателни пунктове в големите градове и в столицата и проверяват хората, които искат да се доберат до летището на Кабул.

Докладът е датиран от сряда и е дело на Норвежкия център за глобални анализи - организация, която предоставя разузнавателни данни на агенциите на ООН.

"Талибаните взимат на прицел семействата на онези, които отказват да се предадат и преследват и наказват семействата според шериата", е заявил пред Франс прес Кристиан Нелеман, директор на Норвежкия център.

"Очакваме хора, които са работили за американските сили и за НАТО и техните съюзници, както и членове на техните семейства, да бъдат заплашени с мъчение и екзекуции", добави той.

Талибаните дадоха няколко пресконференции, на които твърдят, че са готови да дадат амнистия и ще влязат в диалог за формирането на управление. Афганистанските граждани обаче не вярват на обещанията им и вече има масова бежанска вълна.

На този фон говорителят на талибаните Мохамад Сухаил Шахин покани чуждите държави да участват във възстановяването на Афганистан и в добива на природните ресурси в страната.

"Тъкмо излязохме от периода на войни и разрушения и навлязохме в нова фаза, в която афганистанският народ се нуждае от помощта на други страни. Те трябва да ни помогнат в здравеопазването, инфраструктурата, образованието и други сектори Те могат да дойдат и да разработват нашите полезни изкопаеми", каза цитираният говорител на талибаните.

Шахин отбеляза, че "това е покана (от ислямисткото движение) към всички страни" и талибаните "ценят помощта на всяка държава в такъв критичен момент от историята на Афганистан".

В същото време вече всеки трети афганистанец е в продоволствена несигурност заради съчетаното въздействие на войната в страната и последиците от климатичното затопляне, предупреди представителката на Световната програма по прехраната в Афганистан Мери-Елън Макгроърти, цитирана от Франс прес.

В допълнение към конфликта афганистанското население тъне в тежка продоволствена криза и 2021-а вече се очерта като "изключително трудна година" в това отношение, коментира Макгроърти за АФП по телефона от Кабул.

Освен икономическите последици от коронавирусната пандемия, "страната се бори с втората голяма суша през последните три години. Хората едвам се бяха съвзели от сушата през 2017/2018 г.", каза представителката на програмата на ООН за продоволствена сигурност.

"Зърнената реколта спадна с 40 на сто, тъй като зимата бе сред най-сушавите през последните 30 години. Тази година снегът в Кабул бе твърде малко" и топенето му осигури много малко вода, добави тя, споменавайки и за силно пострадалия от това добитък.

Конфликтът естествено утежнява ситуацията още повече, тъй като "фермерите не могат да съберат реколтата", "бягат от домовете си" и от "съсипаните лозя".

Достъпът до храна е затруднен и от разрушената инфраструктура - мостове, язовирни стени, пътища, отбеляза представителката на програмата на ООН.

mediapool.bg