Кламер БГ - Новини: Съюзът на съдиите призова премиерът да озапти Яне Янев

Съюзът на съдиите призова премиерът да озапти Яне Янев

България

|
Четв, 21 Ян 2016г. 12:14ч.
Съюзът на съдиите призова премиерът да озапти Яне Янев

Премиерът Бойко Борисов да направи необходимото, за да озапти медийните изяви на съветника си по антикорупционни въпроси Яне Янев, който в последните дни е активиран като основен рупор срещу председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, както и срещу ръководството на Софийския градски съд (СГС).

Това призовава Съюзът на съдиите в България (ССБ) в свое отворено писмо, адресирано до министър-председателя и разпространено до медиите в четвъртък.

Декларацията на съсловната организация е по повод заявената преди ден от Борисов позиция в профила му във Фейсбук, че "...нито се меся в работата на някого, нито пък имам общо с кадрови промени във ВСС, под каквато и да е форма", която последва скандалното избиране на близкия до Яне Янев член на съвета Димитър Узунов за представляващ органа.

"Повод за настоящото ни писмо е вчерашното Ви изявление, в което декларирате като своя принципна позиция ненамесата от страна на изпълнителната власт в дейността на органите на съдебната власт. В последните дни е налице ситуация, която видимо създава впечатление за недопустима такава намеса, изразяваща се в активни действия на господин Яне Янев, легитимиращ се в своите изяви именно като Ваш съветник", обръща се Управителният съвет на ССБ към Борисов.

Съюзът визира безспирните изявления на премиерския съветник, с които той последователно обвини съдия Панов за участие в "сценарий", целящ овладяването на съдебната система отвътре, както и за това, че с неговото съгласие ВКС "шпионирал" всяко решение на СГС. Като доказателство за това си твърдение Янев показа заповед на бившия временен председател на градския съд Владимир Йорданов за командироването на служител от ИТ отдела на ВКС в СГС, която настоящият председател Калин Топалов не бил отменил.

Прави впечатление, че всяко изказване на Янев по адрес на Лозан Панов се разпространява без почти никаква редакционна намеса от всички печатни и електронни издания, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски. Включително и, че в Министерския съвет била открита приемна, в която се събирали всякакви сигнали за нарушения в съдебната власт.

"Може би не е нужно изрично да напомняме, че принципът на разделението на властите изключва ангажирането на Ваши съветници в такива дейности, а действащото законодателство повелява, в случаи на сезиране на лица от изпълнителната власт със сигнали за неправомерни дейности на представители на съдебната власт, незабавно предаване на съответните материали не на медиите, а на органите, компетентни да извършат необходимите проверки – Висшия съдебен съвет или Инспектората към него", припомнят от ССБ на премиера.

С уговорката, че заради "други задачи" тези действия остават встрани от вниманието на ВСС, който по закон трябва да защитава независимостта на магистратурата, от съдийския съюз приканва Борисов да се намеси, като "или потвърдите, че те са съгласувани с Вас или се разграничите, като вземете необходимите мерки господин Янев да понесе съответната отговорност".

"В смисъла на изложеното дотук Ви призоваваме и да направите необходимото Вашият съветник господин Янев да направи публично достояние източника на текстовото съобщение за случващото се на заседанието на ВСС на 14.01.2016 г., което съобщение впоследствие, по негови твърдения, той е препратил на Вас. Само по такъв начин би се установило съобразена ли е била с принципите на разделението на властите осъществяваната комуникация от господин Яне Янев с лице, работещо във ВСС и какви са били съображенията на участниците в тази комуникация да ангажират и Вас в нея", завършва писмото на ССБ до премиера.

Става въпрос за скандалния есемес с текст: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записа за каките. Не го приехме", който бе препратен от Борисов на шефа на ВКС по време на заседанието на съвета, на което се обсъждаше прекратяването на проверката по "Яневагейт". Впоследствие премиерът по своя инициатива се появи във ВСС, но така и не назова първоизточника на съобщението.

Ден по-късно Борисов уточни единствено, че есемесът му бил пратен от негов съветник. След това в тази роля пред медиите излезе Яне Янев, откривайки мащабен фронт срещу Лозан Панов. Единственото обяснение по същество, дадено от него, обаче беше, че авторът на съобщението бил "служител в администрацията на ВСС".

mediapool.bg