Кламер БГ - Новини: Пилонът на Рожен бе открит със слово на Радев и мижав интерес

Пилонът на Рожен бе открит със слово на Радев и мижав интерес

България

|
Четв, 13 Юли 2023г. 23:22ч.
Пилонът на Рожен бе открит със слово на Радев и мижав интерес

Сн. Mediapool.bg

Най-високият пилон в страната с български трибагреник бе открит в четвъртък вечерта, но при мижав интерес. Независимо от шумната реклама и многото дарители, които застанаха зад каузата, откриването му събра едва 2000 - 3000 души. Обикновено, в дните на самия Роженски събор, се събират далеч повече посетители. Само преди месеци се оказа, че сред дарителите за пилона е и самата държава чрез част от нейните фирми. Разработка на сайта "Булевард България" разкри, че Българската банка за развитие, всички предприятия, отговорни за управлението на горите, както и три транспортни държавни дружества са дарили общо 144 000 лв. Това се случва по време на служебната власт, излъчена от президента Румен Радев.

Откриването

С издигане на българския национален флаг официално бе открит Паметника на Обединението - пилон "Рожен", съобщи БТА. След това Гвардейският представителен духов оркестър, представителният ансамбъл на Въоръжените сили и деца изпълниха химна на републиката. Последва песента "Моя страна, моя България“, представена от деца с български произход от Молдова, Румъния, Украйна, Република Северна Македония, Албания, Сърбия, както и деца от България.

Сн. Mediapool.bg

Празничната програма включваше изпълнения на фолклорните ансамбли „Родопа“ и „Тракия“, огнено шоу и заря.

Монументът на българското знаме е посветен на две годишнини, които се отбелязват тази година - 111 години от освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание, а височината на пилона символизира територията на България от 111 хил. кв. километра. В основата на пилона е монтирана плоча с гравирани завети от 28-те административни области на страната и капсула на времето с послания към бъдещите поколения.

Инициативата

Инициативата за извисяване на националното знаме на Роженските поляни е на фондация „Наследство в бъдещето“, а проектът се реализира, чрез Национална дарителска кампания „България заслужава!“, под патронажа на президента Румен Радев, който участва в церемонията и приветства присъстващите.

Водени от завета на нашите деди и дълга ни пред идните поколения, заставаме заедно, за да издигнем високо българския флаг. Толкова високо, колкото не сме дръзвали да го видим дори в мечтите си, заяви той.

Днес ние казваме не на нихилизма и безродието, които катастрофираха в своето безчестие с опитите си да охулят и сломят тази инициатива, каза президентът.

По думите му заедно със знамето ще бъде издигнат високо заветът към бъдните поколения – да бъдат свободни, достойни и обединени около нашите свещени ценности, идеали и символи.

mediapool.bg