Кламер БГ - Новини: Сърбия признава Хизбула за терористична организация

Сърбия признава Хизбула за терористична организация

Свят

|
Пон, 14 Септ 2020г. 07:40ч.
Сърбия признава Хизбула за терористична организация

Сърбия допринася за световната сигурност със своето намерение на признае шиитското движение Хизбула за терористична организация, заяви сръбският президент Александър Вучич в отговор на изявление на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо.

"Следвайки стъпките на нашите горди предци, Сърбия продължава борбата с всички заплахи за мира както вътре в страната, така и зад граница. Бъдете сигурен, скъпи приятелю Помпейо, че ние продължаваме силно да се стремим към мир и стабилност, като по този начин допринасяме за световната сигурност", написа Вучич в Туитър.

Преди това Помпейо заяви, че обявеното от Сърбия намерение да включи изцяло Хизбула в списъка на терористичните организации ще помогне още повече да бъдат ограничени възможностите на групировката за набиране на средства и действия в региона.

Държавният секретар определи това решение като "великолепна стъпка от страна на президента на Сърбия Александър Вучич".

Държавният департамент отбелязва, че намерението за включване на Хизбула в списъка на терористичните организации е било едно от условията на споразумението за нормализиране на икономическите отношения между Сърбия и Косово, подписано на 4 септември във Вашингтон с посредничеството на американския президент Доналд Тръмп.

mediapool.bg