Кламер БГ - Новини: Сърбия, Албания и Северна Македония правят "Мини Шенген" на Балканите

Сърбия, Албания и Северна Македония правят "Мини Шенген" на Балканите

Европа

|
Нед, 10 Ноем 2019г. 16:11ч.
Сърбия, Албания и Северна Македония правят "Мини Шенген" на Балканите

Преговори в Охрид за създаването на т. нар. "Мини Шенген" или "Малък Шенген" на Балканите се провеждат през уикенда с участието на държавните лидери на Събрия, Северна Македония и Албания – президентът Александър Вучич и премиерите Зоран Заев и Еди Рама.

Това се случва след отказа на ЕС да даде дата за започване на преговори за членство с Охрид и Тирана.

"Досегашните разговори са много добри. Първото видимо споразумение ще бъде по-лесното преминаване на граничния пункт Прешево, а пътуването до Северна Македония и Албания само с лична карта може да се очаква до Нова година", каза в Охрид Александър Вучич.

По думите му "това са тектонични промени, които ще повлияят на привличането на преките чуждестранни инвестиции, защото инвеститорите искат стабилност и голям пазар".

Той добави, че с незначителни промени в законите едно и също разрешение за работа може да важи и за трите държави и че признаването на квалификациите ще бъде хармонизирано.

"Намерението е на летището в Белград да нямате нужда от специални документи за Албания, никой да не ви иска документи, да имате възможно най-малко документация и колкото се може по-малко гранични проблеми. Когато кацнете в Скопие, вече няма да ви питаме как отидохте там, можете да отидете в Белград или Тирана, това е един вид "Мини Шенген", добави Вучич.

Той обяви, че трите държави ще могат да създават туристически маршрути заедно, ще могат да се посещават Белград, Копаоник, Златибор и Охрид или Дуръс наведнъж, което е особено привлекателно за азиатските туристи.

Преди дни подкрепа за инициативата изрази Вашингтон. "Малкият Шенген" е обещаваща инициатива, която има нашата подкрепа, каза специалният пратеник на държавния секретар на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър в Женева.

Вучич благодари на САЩ за подкрепата и заяви, че ще потърси същото и от френския президент Еманюел Макрон.

На тристранната среща в Орхид присъстват председателят на съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич и министърът на икономиката на Черна гора Драгица Секулич.

Косовският президент Хашим Тачи обаче обяви във Фейсбук, че е отказал да присъства на срещата на върха в Охрид, заявявайки, че Косово не иска да замени своята евроатлантическа перспектива с каквато и да е регионална инициатива.

Той каза още, че на първата среща на върха за тази нова регионална инициатива Сърбия "умишлено е пренебрегнала Косово". Според Тачи тази регионална инициатива е "безсмислена", докато Сърбия и Босна и Херцеговина не признаят независимостта на Косово.

mediapool.bg