Кламер БГ - Новини: Сърбите в Северно Косово започват да премахват барикадите си

Сърбите в Северно Косово започват да премахват барикадите си

Европа

|
Четв, 29 Дек 2022г. 10:05ч.
Сърбите в Северно Косово започват да премахват барикадите си

Сн. ЕПА/БГНЕС

Сърбите в Северно Косово, които блокират пътища през последните 19 дни в знак на протест срещу задържането на бивш полицай, ще започнат премахването на барикадите, каза сръбският президент Александър Вучич, цитиран от Ройтерс.

"Това е дълъг процес. Ще отнеме известно време", заяви той след среща със сръбското население в Северно Косово.

Бившият служител на реда Деян Пантич, чието задържане предизвика протести сред сръбското малцинство в Косово, беше поставен под домашен арест вчера по искане на прокуратурата.

Бившият полицай Деян Пантич, заради чийто арест бяха издигнати барикади, вчера бе освободен от затвора под домашен арест и се прибра в Косовска Митровица.

Здравословното му състояние е добро, щастлив е, че си е вкъщи, каза синът му Предраг и добави, че не се оплаква от третирането, което е получил.

На 10 декември косовската полиция арестува на граничния пункт Ярине бившия полицай Деян Пантич, който се връщаше от Рашка със съпругата си.

Двайсетгодишният Никола Неделкович, който беше арестуван в Газиместан, също беше освободен вчера. На 6 септември той бе осъден на осем месеца затвор за подбуждане на етническа омраза и нетърпимост.

"Ако трябваше да лежа един ден в затвора за нещо, нека да е, защото съм сърбин и затова бях в затвора. Сега най-важното за мен е, че всичко това свърши. Най-щастлив съм, защото мога да се прибера вкъщи със семейството си, за всичко останало има време", каза Неделкович, след като излезе от затвора.

mediapool.bg