Кламер БГ - Новини: Съдът отхвърли обвиненията за всяване на паника срещу проф. Сербезова

Съдът отхвърли обвиненията за всяване на паника срещу проф. Сербезова

България

|
Пон, 22 Март 2021г. 16:45ч.
Съдът отхвърли обвиненията за всяване на паника срещу проф. Сербезова

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова не е всяла паника с изказванията си от миналата пролет, че страната е изправена пред недостиг на лекарства. Това реши в понеделник Софийският районен съд. Сербезова бе обвинена от прокуратурата заради две свои интервюта – пред БНТ и БНР, в които говори за рисковете от липси и недостиг на някои лекарства в условията на пандемията от Covid-19.

Абсурдното дело бе прекратено от съда веднъж и върнато за доразследване. След поправки прокуратурата го внесе отново. Сега съдия Христина Николова обяви Сербезова за невинна. Мотиви на съда все още няма.

Пред съда Сербезова посочи, че информацията за очакван недостиг на лекарства е била публична още миналата пролет. Нещо повече – такива сигнали са излъчвани и на най-високо евроейско ниво – от евродепутати, агенцията по лекарствата и председателя на ЕК.

Друг аргумент бе, че малко след изказванията й държавата започва да взима мерки, за да избегне евентуален недостиг – със заповед на здравния министър е забранен износът на определени медикаменти. Същото бе направено и преди десетина дни.

Въпреки очевидния недостиг на медикаменти прокуратурата не се отказа от обвинението си. Не е ясно дали оправдателната присъда ще бъде обжалвана пред втората инстанция.

mediapool.bg