Кламер БГ - Новини: Съдът отхвърли жалбата на ДБ за кода на машините за гласуване

Съдът отхвърли жалбата на ДБ за кода на машините за гласуване

България

|
Четв, 25 Авг 2022г. 18:53ч.
Съдът отхвърли жалбата на ДБ за кода на машините за гласуване

Съдът отхвърли жалбата на ДБ за кода на машините за гласуване

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на "Демократична България" срещу решението на ЦИК за времето, в което партиите ще могат да прегледат изходния код на машините за гласуване.

Делото е решено в полза на ЦИК от двама от членовете на съдебния състав - съдиите Кремена Хараланова и Павлина Найденова. Третият член на състава е съдия Лозан Панов, който приема, че жалбата на ДБ е основателна. Странното е, че Панов не си е направил отвод по делото. През миналата година той беше независим кандидат за президент, подкрепен от ДБ.

Коалицията подаде жалба в съда, след като ЦИК не позволи на участниците в изборите да получат пълен достъп до кода на машините, за да проверят как работи софтуерът за отчитане на гласовете.

"Ние притеснение за манипулация нямаме, но даването на достъп до този код ще убеди и останалите партии, които имат такива съмнения", каза преди дни пред Нова тв бившият министър на електронното управление Божидар Божанов от ДБ.

Коалицията настояваше достъпът до изходния код да бъде осигурен още в рамките на процеса по удостоверяване, извършен от няколко институции. Това са Министерството на електронното управление, Българският институт по метрология и Българският институт по стандартизация.

В същото време ЦИК определи, че това се полага само по време на публична процедура по изграждане на системен образ. Ако ЦИК е решила да използва софтуер от изборите миналата година, то той отново трябва да бъде надлежно удостоверен, настоява "Демократична България".

От ДБ са заявили в съдебната си жалба, че решението на ЦИК "води до нарушаване на един от основните принципи, от които трябва да се води изборният процес – прозрачността".

Съдът обаче потвърди, че изходният код на машините за гласуване е бил вече удостоверен преди миналите избори от отговорните институции. ВАС напомня, че няма забрана в закона ЦИК да използва удостоверяването на кода от предходни избори. Поради това не се дължи предоставянето на нова информация.

"Само с оглед повишаване на нивото на сигурност на така удостоверената версия на софтуера, ще се извърши нов Trusted build (доверено изграждане), с използване на удостоверения вече изходен код и чрез UEFI ключове, притежавани единствено от ЦИК", се казва в решението.

Процедурата за това ще е публична и ще се излъчва в реално време в интернет и в присъствието на участниците в избори, неправителствени организации и независими наблюдатели.

mediapool.bg