Кламер БГ - Новини: Съдийският избор за ВСС е под въпрос заради системата за гласуване, обяви Божанов

Съдийският избор за ВСС е под въпрос заради системата за гласуване, обяви Божанов

България

|
Четв, 23 Юни 2022г. 16:02ч.
Съдийският избор за ВСС е под въпрос заради системата за гласуване, обяви Божанов

Снимка: БГНЕС

Изборите за съдийска квота във Висшия съдебен съвет (ВСС) са под въпрос, обяви министърът на електронното управление Божидар Божанов. Той обясни, че кадровият орган не е предприел действия за съгласуване на системата си за електронно гласуване, въпреки че по закон има такова задължение.

Ден по-рано министърът каза, че е изпратил на съвет писмо с искане за организация на съгласувателната процедура. Отговор не е бил получен.

"Не заседание на пленума днес ВСС не прие дори да разгледа точката за съгласуването на системата. Формалната причина - администрацията на ВСС не е качила материали за точката, постъпили от министерство на правосъдието", написа Божанов във фейсбук.

Изборите за съдийска квота в следващия ВСС са тази събота. Ще се гласува електронно. Магистратите трябва да изберат пряко шестима съдии.

"За съжаление, това поставя под въпрос самия избор. Притесненията ми, поради които поисках това съгласуване, са свързани с технически детайли, в които няма да навлизам сега, но включват достъпа до базата данни, интегритета на данните в базата данни и възможността за гласуване от името на друг магистрат, заради еднофакторната автентикация, заложена в наредбата на ВСС", написа Божанов.

Засега от съвета няма никаква реакция.

mediapool.bg