Кламер БГ - Новини: Съд нареди ново броене на бюлетините за общински съветници в Сливен

Съд нареди ново броене на бюлетините за общински съветници в Сливен

България

|
Пет, 08 Ноем 2019г. 16:40ч.
Съд нареди ново броене на бюлетините за общински съветници в Сливен

Административен съд Сливен разпореди повторно преброяване на бюлетините за избор на общински съветници в общината. То е част от делото, заведено от 27 кандидати за общински съветници и представители на формации, участвали в изборите за местния парламент.

Първото заседание по делото беше в петък. на него съдът постанови, че трябва да се направи съдебно-техническа експертиза т.е. бюлетините за общинари да бъдат преброени отново.

До 10.00 часа на 11 ноември партиите и коалициите трябва да представят пред съда списък с вещи лица, които ще извършат повторното преброяване на бюлетините. Единственото условие е те да не са били членове на секционни избирателни комисии на изборите на 27 октомври.

Свои представители при преброяването ще има и Общинската избирателна комисия в Сливен. Според Росица Колева от ОИК Сливен, това преброяване няма да доведе до промяна на сегашното положение. "СИК-овете са си свършили добре работата и не смятам, че ще се стигне до драстична промяна на резултатите", коментира тя, цитирана от сайта slivenpost.bg.

Част от жалбите срещу изборните резултати са само за протоколите само от определени секции, а местните коалиции НФСБ/БЗНС, Християндемократическата партия и сдружение "Свети Георги Победоносец" и БАСТА обжалват цялостния изборен резултат. Според представител на НФСБ в протоколите от секционните комисии, качена на сайта на ЦИК липсвали гласове. От това ощетени били малките партии.

В общинския съвет в Сливен първа политическа сила е ГЕРБ със 17 представители. Следва БСП с 10, а 7 формации имат по един или двама съветници

Следващото заседание по делото ще бъде на 21 ноември.

mediapool.bg