Кламер БГ - Новини: Съветът на Европа иска от Словения повече помощ за кандидатите за убежище

Съветът на Европа иска от Словения повече помощ за кандидатите за убежище

Европа

|
Вт, 11 Юли 2017г. 13:25ч.
Съветът на Европа иска от Словения повече помощ за кандидатите за убежище

Словения трябва да ускори процедурите по предоставяне на убежище и да не прилага новия закон, който й позволява да затвори границите си за повечето незаконни мигранти. Това заяви комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Нилс Муйжниекс, цитиран от Ройтерс.

Словения "се превръща в крайна дестинация за кандидати за убежище и властите трябва да подобрят качеството на услугите към тях, включително да скъсят процедурите по даване на убежище", казва Муйжниекс в доклад. Той настоява бившата югославска република да уреди езикови курсове и по-лесен достъп до пазара на труда за мигрантите.

По данни на словенското министерство на вътрешните работи процедурата обикновено трае около седем месеца, но може да отнеме и повече от година. Миналата година в страната са били подадени 1308 молби за убежище, 170 от които са били одобрени.

В същото време Словения е притискана от Унгария и Австрия да затегне граничния контрол и да не пуска мигранти на тяхна територия, отбелязва Ройтерс. През януари словенският парламент прие закон, който позволява на властите да затворят границите за мигранти, ако решат, че това е необходима мярка за опазване на националната сигурност.

mediapool.bg