Кламер БГ - Новини: Събеседникът от записа: Само Гешев имаше телефон в стаята

Събеседникът от записа: Само Гешев имаше телефон в стаята

България

|
Четв, 25 Май 2023г. 16:12ч.
Събеседникът от записа: Само Гешев имаше телефон в стаята

Членът на Прокурорската колегия Йордан Стоев отива на заседанието на ВСС. Той е събеседникът на Иван Гешев от прословутия запис. Сега Стоев иска оставката на Гешев, снимка БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев продължава да отрича да е правил записа на своя колега във Висшия съдебен съвет Йордан Стоев, докато самият Стоев твърди точно обратното. “Този запис няма как да е бил направен от мен, защото нямах с какво. Телефонът ми остана в служебната кола и само Иван Гешев беше с телефон по време на срещата, можете да си направите изводите“, каза Йордан Стоев пред Висшия съдебен съвет.

Записът на разговора между Йордан Стоев и Иван Гешев стои в основата на първото искане за уволнението на главния прокурор.

В понеделник Гешев пусна едночасовия запис пред журналисти, за да мотивира колко е принципен и как политиците се месят в съдебната власт, но отказа да отговаря на въпроси. В четвъртък той използваше записа в своя защита и пред ВСС, където започна процедурата по искането за неговото отстраняване.

Гешев твърди, че той не е правил записа, но за всеки случай се застрахова, че записване на разговор с мобилен телефон не е престъпление.

Главният прокурор казва, че е получил записа в неделя (първо каза в събота) от служителка в прокуратурата, която го била получила преди това в плик. Според неговото обяснение записът е трябвало да послужи като застраховка, че той ще спази неформалното си обещание и ще подаде оставка като главен прокурор.

В пуснатия публично запис обаче няма почти нищо срещу самия Гешев, а показва как Йордан Стоев говори, че ГЕРБ и Бойко Борисов натискат ВСС за уволнението на главния прокурор. За първи път за този запис проговори началникът на следствието Борислав Сарафов, който първи подаде сигнал до ВСС с искане за уволнението на своя началник.

Сарафов разказва, че за първи път е чул записа на среща между Иван Гешев и всичките му заместници в прокуратурата. Шефът на следствието цитира Гешев, който бил казал на срещата, че той е записл Йордан Стоев, но имал и още 150 записа на магистрати и политици. Главният прокурор отрича тези твърдения.

Самият Йордан Стоев заяви, че пуснатият публично негов запис е бил манипулиран и това ще бъде установено по време на разследването. Членът на ВСС, който иска уволнението на Гешев, казва, че може да предостави целия разговор с Иван Гешев през What’sApp. От него се разбирало, че Гешев е поканил Стоев на срещата и дори му пратил служебна кола с шофьор.

Иван Гешев не отговори на твърденията на Йордан Стоев. Преди това той каза загадъчно: “Истината ще ни направи свободни и, който върви по криви пътища, ще падне рязко“.

Междувременно ВСС отказа изслушването на Борислав Сарафов и останалите заместници на главния прокурор по случая, като остави да се чува единствено гласът на Гешев.

Главният инспектор Теодора Точкова обясни, че сигналът на Сарафов е само едно от нещата, които ще се проверяват. Според нея, ако бъде проведено изслушване на всички замесени сега, то би довело до твърдения за предубеденост в последващата проверка.

Досега е ясно, че разговорът между двамата се е състоял в дома на Гешев. Това е къща, която той обитава под наем. Най-вероятно става дума за Регентската къща в базата на прокуратурата в Боровец, но Гешев не желае да даде ясно обяснение за това.

Записът започва с думи на Йордан Стоев, че е научил, че главният прокурор е разговарял с "нашите приятели“. Двамата обсъждат кога и как Гешев трябва да подаде оставка, а Йордан Стоев му казва какви мотиви да посочи публично, докато главният прокурор се интересува основно от гаранциите за своята сигурност.

Накрая се намесва и темата за влиянието на ГЕРБ във ВСС, която никога не е била нещо тайно, включително при избора на самия Иван Гешев като главен прокурор.

mediapool.bg