Кламер БГ - Новини: Страх и паника. Кабул в хватката на талибаните (галерия)

Страх и паника. Кабул в хватката на талибаните (галерия)

Свят

|
Пон, 16 Авг 2021г. 18:09ч.
Страх и паника. Кабул в хватката на талибаните (галерия)

Летището в Кабул, сн. ЕПА

Столицата на Афганистан Кабул е обхваната от паника и неизвестност, след като талибаните успяха да завземат цялата страна само за седмица. Хиляди се опитаха да избягат от столицата по въздух, като на летището се стигна до размирици. Според различни източници най-малко пет души са загинали.

Всички пътнически полети бяха спрени, но от летището продължава евакуацията на чуждите дипломати. Засега американските ВВС са поели контрола на въздушното движение.

Хиляди тичаха по пистите и щурмуваха летището в опит да избягат от града. На кадри се виждат тълпи от отчаяни хора, които тичат по терминалите и се блъскат, за да се качат по стълбите на евакуационните самолети.

В опит да овладеят ситуацията американските сили стреляха във въздуха.

"Много ме е страх. Стрелят във въздуха. Видях малко момиче, стъпкано и убито", каза очевидец за Франс прес.

Отчаянието стигна до там, че хора се опитаха да се качат в самолет в движение.

Хората не знаят какво могат да очакват от талибаните, въпреки че засега те твърдят, че избягват насилието и са готови на диалог. Според публикации в социалните мрежи градът се е превърнал в гигантски задръстен мравуняк - хората с коли се опитват да напуснат столицата, но в някои райони това вече не е възможно, така че хората просто изоставят колите си по пътищата и със семействата си напускат столицата пеш.

Голяма част от жителите са закрили спешно банковите си сметки и са изтеглили всичките си спестявания.

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид се обърна към жителите на Кабул с молба "да не изпадат в паника, когато талибаните се появят по улиците" на града.

Това, обаче, не успокои жителите на Кабул и много от тях се опитват да напуснат бързо столицата, въпреки призивите на вътрешното министерство да останат спокойни и да си стоят вкъщи.

Талибански бойци в Кабул започнаха да събират оръжие от цивилното население, защото по думите им хората вече не се нуждаят от него за самозащита, каза техен представител, цитиран от Ройтерс.

"Разбираме, че хората са се снабдили с оръжие за самозащита. Сега те могат да се чувстват в безопасност. Ние не сме тук, за да нараняваме невинни граждани", каза източникът пред Ройтерс.

Жителят на Кабул Салад Молескин, които е директор на медийната компания "МОБИ" (MOBY), написа в Туитър, че талибански бойци са влезли в сградата на медията, за да търсят оръжия, притежавани от охранителите на компанията.

В резиденцията на избягалия президент Ашраф Гани командирите на талибаните, заобиколени от многобройни въоръжени бойци, позират в дворцовите зали, включително в кабинета на държавния глава, празнувайки победата си.

Движението установи пълен контрол над всички столични държавни институции, както и организирането на нощни патрули в града. Талибаните са окупирали сградата на държавната телевизия, от ефира на която те призовават жителите "към спокойствие".

Въоръжените им части от други провинции на страната продължават да се струпват в Кабул.

mediapool.bg