Кламер БГ - Новини: Столичните булеварди "Дондуков" и "Цар Освободител" стават еднопосочни

Столичните булеварди "Дондуков" и "Цар Освободител" стават еднопосочни

България

|
Пет, 10 Фев 2017г. 10:27ч.
Столичните булеварди "Дондуков" и "Цар Освободител" стават еднопосочни

Столичните булеварди "Дондуков" и "Цар Освободител" се предвижда да станат еднопосочни. Идеята ще бъде представена в петък от зам.-кмета на транспорта Евгени Крусев.

Независимият съветник Симеон Славчев, който доскоро беше зам.-председател на "Движение 21", публикува снимки със схеми как ще изглежда трафикът по двете основни артерии в центъра на София.

"Идеята е бул. "Дондуков" да стане еднопосочен в посока Министерски съвет и Президентсвото, както и бул. "Цар Освободител" да стане еднопосочен от Президентсвото в посока на Народно събрание и Софийския университет", пише Славчев.

Според него това ще облекчи значително трафика в центъра на София. Освен това по бул. "Дондуков" ще се обособят самостоятелна двупосочна велоалея , а също така и трамвайно трасе.

Предложението е и част от мерките на Столична община за решаване на проблема с мръсния въздух в столицата. След като булевардите станат еднопосочни, автомобилите по-малко време ще стоят на светофарите и ще има по-малко задръствания, показал симулационният модел.

Предстои предложението на Крусев да бъде обсъдено в комисиите на Столичния общински съвет и с гражданите, след което да бъде взето окончателно решение от съветниците.

За тази година отново е планиран ремонтът на бул. "Дондуков" в участъка между Младежкия театър и ул. "Кракра". Той е в ремонтната програма на общината от 2012 г. и предвижда реконструкция на трамвайния релсов път, пътните платна и контактно-кабелната мрежи.

Няколко години обаче не може да се вземе решение дали паважната настилка да остане или да бъде заменена с асфалт. В заложения проект е предвидено бул."Дондуков" да бъде асфалтиран, но срещу това се обявиха неправителствени организации и граждани.

mediapool.bg