Кламер БГ - Новини: Столичната община ще иска пари от ЕК за безплатен интернет

Столичната община ще иска пари от ЕК за безплатен интернет

България

|
Четв, 15 Март 2018г. 14:22ч.
Столичната община ще иска пари от ЕК за безплатен интернет

Столичната община ще кандидатства за 15 000 евро от Европейската комисия за изграждане на зони с безплатен безжичен интернет достъп. Средствата са от инициативата Wifi4EU, анонсирана от българския еврокомисар Мария Габриел. Парите ще се отпускат по поредността на подадените заявления и за това София иска да подготви документите си бързо, за да е сред първите кандидатствали.

Столичният общински съвет даде съгласие в четвъртък общината да се включи в конкурса.

Бюджетът на цялата програма е 120 млн. евро, а на една община могат да бъдат дадени 15 000 евро. Очаква се набирането на първите предложения да започне до дни, а за първия етап - подаване на заявления, не е нужно детайлно разписване на проектите. Очаква се първоначално да бъдат финансирани 1000 местни власти, а във всяка страна от ЕС ще бъдат избрани по най-малко 15 общини.

Все още не е ясно къде точно ще са новите точки за достъп до интернет в София. Направен е списък с предложения от районните администрации и структурите на общината, в който влизат 300 транспортни средства от градския транспорт, части от Борисовата градина и другите паркове в столицата, градината "Кристал", Женския пазар, площад "Бански", както и други централни площади като "Народно събрание", детски площадки и зелени площи по кварталите.

Според кмета Йорданка Фандъкова, ако парите бъдат отпуснати, ще бъдат насочени към осигуряването на безжичен интернет на места, които се посещават от най-много хора. С приоритет ще са паркове, площади, пазари и градският транспрот.

От няколко години в града има места с безплатен безжичен интернет като Борисовата градина, например. По данни на общината интернет има и в 271 автобуса.

mediapool.bg