Кламер БГ - Новини: Столичната община този път ще участва в търга за къщата на Яворов

Столичната община този път ще участва в търга за къщата на Яворов

България

|
Вт, 23 Юли 2019г. 16:13ч.
Столичната община този път ще участва в търга за къщата на Яворов

Столичната община ще участва в търга за публична продан на къщата на поета Пейо Яворов на софийската ул. "Г. С. Раковски". Разрешението за това да се похарчат 1.285 млн. лева ще бъде гласувано от общинския съвет в четвъртък.

Къщата на Яворов беше обявена отново на търг от частен съдебен изпълнител в края на юни. Първият търг за къщата, която е частна собственост и в момента работи като музей, беше през миналата година, но купувачи не се явиха. Тогава цената беше 1.63 млн. лева. По закон при повторното обявяване тя се намалява.

Оферти за участие в новия търг за къщата, която е паметник на културата, се подават от 26 август до 26 септември, а обявяването на резултатите е насрочено за 27 септември.

Още при първата публична продан Столичната община обяви намерение да придобие къщата на Яворов. Тогава обаче беше обяснено, че местната власт няма да се включи в търга заради проблеми със собствеността на къщата. Сега кметът Йорданка Фандъкова заяви, че изчакването било и с цел намаляване на цената.

Други кандидати за къщата освен общината не се очакват, тъй като зданието е паметник на културата, има конструктивни проблеми и трудно би могла да се ползва за друго освен за музей.

Къщата трябва да бъде укрепена, тъй като в момента стените ѝ поддават под излята в средата на ХХ век бетонова плоча. Зам.-кметът по култура и образование Тодор Чобанов коментира във вторник, че има готов проект за укрепването на къщата, което ще струва около 500 000 лева. Той ще бъде реализиран, след като общината придобие имота. Ако къщата на Яворов стане общинска собственост, тя ще се управлява съвместно с Литературния музей, който в момента се помещава в сградата.

Яворов е прекарал последните дни от живота си в къщата на ул. "Раковски". Тя функционира като музей от 1963 г. и в нея се съхраняват сбирки от ръкописи, оригинални фотографии, както и личната библиотека на поета. В къщата Пейо Яворов и Лора Каравелов живеят до фаталната вечер, в която тя отнема живота си, а той ослепява в опит да се простреля.

mediapool.bg