Кламер БГ - Новини: Столичната община иска 17 млн. лв. от кабинета за забавачки

Столичната община иска 17 млн. лв. от кабинета за забавачки

България

|
Пет, 05 Дек 2014г. 17:57ч.
Столичната община иска 17 млн. лв. от кабинета за забавачки

Столичната община е поискала 17 млн. лв. от правителството за строеж на детски градини, тъй като София продължава да изпитва недостиг на забавачки. Това съобщи в петък пред журналисти кметът на града Йорданка Фандъкова, на церемония по откриване на нова сграда на детската градина "Слънчице" в район "Студентски".

Даваме си сметка, че финансовата ситуация в страната е изключително трудна, затова залагаме в проектобюджета за идната година собствени средства за строителство на детски градини, каза Фандъкова. Тя изтъкна, че това правителство е показало в предишен мандат, че има грижа и отношение към децата с осигуряването на 14 млн. лв. за строеж на детски градини. Миналата година кандидатствахме, но за съжаление правителството ни даде само 6 млн. лв. за шест детски градини, посочи столичният кмет.

Тя информира, че 1.5 млн. лв. струва строителството на откритата нова сграда за две групи на забавачката, както и цялостното саниране и мерките за енергийна ефективност на цялата стара сграда.

До края на годината ще бъдат открити още 19 забавачки, което е най-големият рекорд за всички времена за строителство на детски градини в София, каза Фандъкова. През следващата година предстои да бъдат завършени още пет детски градини, заложили сме в проектобюджета строителството на още осем нови детски градини, каза кметът. Тя отбеляза, че все още е голям недостигът в районите "Триадица", "Красно село", "Младост" и "Люлин".

mediapool.bg