Кламер БГ - Новини: Столична община отрича, че въздухът е мръсен, но обяви допълнителни мерки

Столична община отрича, че въздухът е мръсен, но обяви допълнителни мерки

България

|
Вт, 28 Дек 2021г. 11:22ч.
Столична община отрича, че въздухът е мръсен, но обяви допълнителни мерки

Снимка: БГНЕС

Въздухът в София не е замърсен, но въпреки това Столичният инспекторат обявява допълнителни мерки във връзка със замърсения въздух. Така изглеждат последните действия на софийската община.

Във вторник сутринта шефката на дирекция "Климат, енергия и въздух" Теодора Полимерова заяви пред бТВ, че за последното денонощие няма регистрирани превишения на количеството на фини прахови частици. След това обаче на сайта на инспектората се появи съобщение, че нивата все пак са превишени, започват извънредни проверки и се призовават хората да ползват градския транспорт и да не се отопляват на твърдо гориво през деня.

Кой какво мери?

В изявлението си пред бТВ Полимерова се позова на данните от Националната система за мониторинг качеството на въздуха. След като й бяха цитирани данни от сайта IQAir, които показват различна картина, тя обясни, че информацията не била коректна.

"Сайтът измерва почасови стойности за фини прахови частици 2.5 като сравняват часовата измерена стойност с годишната препоръчителна норма на Световната здравна организация, която е 5 микрограма на кубичен метър. Това не е редно и може би изнася не толкова достоверни данни", заяви тя.

Полимерова допълни, че сайтът се позовавал на информация, която се събира със сензори за качество на въздуха, които се купуват и монтират от граждани. Тези уреди не били най-точните, защото при повишена влажност например отчитали замърсяване на въздуха.

Старата песен на нов глас

Опитът да се представят за недостоверни данни, показващи замърсен въздух, е стар номер на Столичната община. Той се използва всеки път, когато бъде зададен въпросът какви мерки се вземат за този изключително сериозен проблем. Общината цитира данни от общо пет измервателни станции. Една от тях е на Витоша и почти никога не показва замърсяване.

На фона на твърденията на Полимерова обаче самият инспекторат прогонозира замърсен въздух във вторник и сряда. За кв. "Хиподрума" например прогнозата е за двойно и тройно превишение на нивата, а за "Дружба", "Павлово" и "Надежда" – за двойно.

Бездействие

Наскоро Столична община бе осъдена заради дългогодишното си бездействие по проблема с мръсния въздух. В решението бе посочено, че за периода 2015-2017 г. нивата на фини прахови частици във въздуха в София са били превишавани повече от 35 годишно. Съдът написа още, че с бездействието си общината е нарушила и европейската директива за допустимите норми на фини прахови частици във въздуха.

След това кметът Йорданка Фандъкова заяви, че решението няма да бъде обжлавано. От ГЕРБ пък излязоха с идеята замърсяващи коли да не бъдат допускани в центъра на града от догодина.

mediapool.bg