Кламер БГ - Новини: До 5 септември отварят ремонтираното южно платно на бул. "Тодор Каблешков"

До 5 септември отварят ремонтираното южно платно на бул. "Тодор Каблешков"

България

|
Ср, 19 Авг 2020г. 14:59ч.
До 5 септември отварят ремонтираното южно платно на бул. "Тодор Каблешков"

До 5 септември предстои южното платно на бул. "Тодор Каблешков" в отсечката от "Ген. Кирил Ботев" до ул. "Боянски водопад" да бъде готово и да се пусне движението в участъка. Последният износващ пласт в тази отсечка ще се положи с приключването на втория етап, който е до ул. "Костенски водопад", съобщиха в сряда от Столична община.

Оттам допълват, че след приключването на строителството на първия етап ще бъде затворено за движение кръстовището "Тодор Каблешков" – ул. "Боянски водопад", където ще се изгради водопровод, канализацията и ще се положат инженерните мрежи и настилките. По същото време частен инвеститор ще изгради топлопровод и канал за сграда, намираща се на ул. "Боянски водопад". По време на ремонтните дейности движението ще бъде пренасочено през ул. "Костенски водопад" и ул. "Златни мостове".

В сряда кметът Йорданка Фандъкова провери строителните дейности по бъдещия бул. "Тодор Каблешков". На обекта присъстваха зам.-кметът Цветан Божинов, главният архитект Здравко Здравков, кметът на район "Триадица" Димитър Божилов, ръководителят на обекта и представители на фирмата изпълнител, проектанта и надзора. Фандъкова разпореди във всеки един момент на строителните дейности да остава отворена за движение една от двете основни улици в квартала: "Боянски водопад" или "Костенски водопад".

Фандъкова посочи, че държи на качественото изпълнение на проекта и изисква от надзора да прави изпитвания и проби от настилката на всеки един от етапите на изпълнение. Проектантът увери столичния кмет, че при строителните дейности проектът се спазва. До момента на южното пътно платно на "Тодор Каблешков" в отсечката от "Ген. Кирил Ботев" до "Боянски водопад" са изпълнени канализацията, водопровода и всички инженерни мрежи, които попадат под тротоарната настилка, както и 80% от тротоарната настилка. Положени са тротоарните бордюри с интегрирано отводняване и бордюрите в разделителната ивица. В момента се профилира и уплътнява конструкцията на настилката, която е предназначена за тежко движение. В участъка остава да се монтират стълбовете за осветление, да се рекордират шахтите и да се положат асфалтовите пластове.

Проверката на Фандъкова се случва броени дни след като "Спаси София" алармира, че ремонтът на булеварда буксува. На 14 август оттам посочиха , че ремонтните дейности са стартирали на 31 май и до 21-ия ден е трябвало да е готово южното платно до Боянски водопад, но реално на място се виждат само поставени плочки и все още е далече моментът за поставянето на асфалт.

"Въпреки че има сключен договор с "Трейс", очевидно е, че извън обедната почивка просто не се работи. На практика има 10-ина работници, които седят в сянката и си почиват. Бях тук и в 12 часа и в 14.30" посочи на 14 август във видеото Борис Бонев.

За забавянето на строителството той се обляга на линейния график, който общината е парафирала за изпълнение на ремонта. Общинският съветник добави, че в договора между общината и изпълнителя е записан 30-дневен срок за приключване на строителството до ул. Костенски водопад. "Вече сме ден 75, а краят не се вижда. Не се вижда и някой от управляващите София да търси сметка за забавянето, да осъществява контрол или изобщо да проявява какъвто и да било интерес към случващото се в града", каза той.

Тогава Mediapool потърси Столична община за мнение. Оттам посочиха, че "изпълнението на разширението на бул. "Тодор Каблешков" от бул. "България" до ул. "Луи Айер" трябва да приключи в срок от 5 месеца. Заради строителни дейности на топлопровод, който не е бил част от проекта, се изпълняват допълнителни дейности, които в момента водят до изоставане от 20 дни в линейния график. Изпълнителят има задължението да навакса това изоставане, така че да изпълни обекта в договорения срок".

По принцип ремонтът е разделен на няколко участъка. Първият етап е от ул. "Ген. Кирил Ботев" до ул. "Боянски водопад" и трябва да се извърши за 21 дни, вторият - от "Боянски водопад" до "Костенски водопад" до 30-ия ден, третият - ул. "Костенски водопад" до начало обръщателно ухо до 60-ти ден. Последният е от ухото до ул. "Деян Белишки". За този ремонт Столична община има подписан договор с "Трейс Груп Холд" за 11 млн. лв. с ДДС.

mediapool.bg