Кламер БГ - Новини: "Стига!" - северноевропейски вестници с отворено писмо до Си Цзинпин

"Стига!" - северноевропейски вестници с отворено писмо до Си Цзинпин

Свят

|
Четв, 01 Юли 2021г. 16:27ч.
"Стига!" - северноевропейски вестници с отворено писмо до Си Цзинпин

Си Цзинпин

"Стига - значи стига": четирите основни вестника на четири северноевропейските страни публикуваха днес във връзка със стогодишнината на Китайската комунистическа партия отворено писмо до Си Цзинпин, в което осъждат посегателствата срещу свободата на печата в Хонконг, предаде Франс прес.

"Светът вече не може да гледа безучастно как Китай постепенно руши свободата на печата в Хонконг", пишат на първите си страници на влиятелните си издания главните редактори на норвежкия "Афтенпостен", шведския "Дагенс нюхетер", датския "Политикен" и финландския "Хелзингин саномат".

"Надявахме се китайските власти да спазят поетите ангажименти за защита и охрана на фундаменталните демократични права в Хонконг. За нещастие, тази надежда в последно време бе помрачена", изразяват съжаление те.

Писмото им, адресирано до президента на КНР Си Цзинпин, припомня по-специално премеждията на хонконгския в. "Епъл дейли". През юни този продемократичен таблоид бе принуден да се закрие, след като авоарите му бяха замразени по силата на закона за националната сигурност, а някои от ръководителите му - арестувани за поредица от статии, поместени в него.

Хонконгските лидери от година все по-често уверяват, че свободите остават гарантирани, но според този драконов закон изразяването на дадени политически мнения представлява престъпление и се наказва с доживотен затвор.

"Последната надежда, наивна може би - угасна, уви, след като свободният вестник "Епъл дейли" се наложи миналата седмица да слезе от сцената заради властите, които не допускат свобода на изразяването", подчертават четиримата главни редактори. "Следим с нарастваща тревога как професията ни - свободната, независима и критична журналистика - се криминализира", уточняват те и призовават за единство, за да се покаже, "че информациите, които се опитва да цензурира Хонконг, ще се появят другаде в света".

Като защитници на правата и свободите четирите страни, които са на първите четири места в световната класация на "Репортери без граници" за свобода на печата, неведнъж през последните години са влизали в схватка с Китай. През 2010 г. независим от норвежките власти комитет даде Нобелова награда за мир на хвърления в затвора китайски дисидент Лю Сяобо; Норвегия плати за това с дългосрочно замразяване на двустранните дипломатически отношения.

Появи се и напрежение между Китай и Швеция във връзка със съдбата на издателя Гуй Минхай - китаец, получил шведско поданство, който бе осъден в родината си на десет години затвор за "незаконно разпространение на поверителни данни в чужбина".

mediapool.bg