Кламер БГ - Новини: Задача за легитимни избори даде премиерът на областните управители

Задача за легитимни избори даде премиерът на областните управители

България

|
Вт, 01 Юни 2021г. 16:32ч.
Задача за легитимни избори даде премиерът на областните управители

Да се организират честни, прозрачни и признати от мнозинството български граждани предсрочни парламентарни избори на 11 юли. Гъвкавост, ефективност и недопускане на познати нередности, заръча служебният премиер Стефан Янев на назначените от неговото правителство изцяло нови областни управители, които бяха представени във вторник в Министерския съвет.

Не бива да подценяваме подводните камъни във всички тези процеси, които малко или много биха могли да се появяват в пътя за организацията на изборите. Да имаме готовност за гъвкавост и ефективни решения, които да водят към легитимни избори. Към избори, които са достатъчно честни и прозрачни, така че да бъдат разпознати от мнозинството от българските граждани. В този контекст разчитам на всички отговорни институции, в това лице и на вас, да изпълните адекватно своите ангажименти за обезпечаване на изборния процес в координация с местните органи на властта", каза Янев на събралите се областни управители в откритата за медиите част от срещата им.

Според него областните трябва да не допуснат нередности в провеждането на вота, "да не се допуснат негативи, на които сме били свидетели преди".

Служебният премиер оцени като най-голямата предизвикателство пред изборите на 11 юли решението на парламента в големите секции да се гласува само машинно.

ЦИК в кратки срокове трябва да сключи договори и да осигури допълнителен брой машини от наличните, смята той. "Тези машини трябва да бъдат сертифицирани по прозрачен начин, така че обществото да е убедено, че направеното от всички нас - от ЦИК, от изпълнителната власт и съответните специалисти гарантират, че съответните машини имат подходящото информационно и друг вид осигуряване, което позволява честността на изборния процес и бързо гласуване, така че да не се създават предпоставки за опашки", добави още Янев.

Препоръча "да не се създават предпоставки в съответните секционни избирателни комисии, където има по-голям брой избиратели, да се получават опашки, напрежение, удължаване на изборния ден и така нататък".

Той поиска от областните да направят необходимата организация по места заедно с районните комисии, кметовете и правоохранителните органи:

"Надявам се, че всички сте наясно, че това е основната задача и ще подходите достатъчно отговорно и организирано, за да бъдем фокусирани именно върху нея", каза още Янев на областните.

24 от общо 28 областни областни управители бяха назначени преди две седмици и много от тях идваха от силовите структури. Например шестима са бивши директори на областните дирекции на МВР във Враца, Габрово, Монтана, Плевен, Стара Загора и Търговище.

Тогава говорителят на правителството Антон Кутев обеща да има представяне на новите областни управители и мотивира рокадите с осигуряване на провеждането на честни избори и намаляване на купения и корпоративен вот.

Миналата седмица бяха сменени и управителите на последните четирима областни управители - на София, Варна, Добрич и Силистра. Двама от тях са кадри на МВР.

В срещата в Министерски съвет участват и министрите на икономиката Кирил Петков и на финансите Асен Василев, както изаместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров и експерти от съответните ведомства. По време на дискусията ще бъдат обсъдени и въпроси от актуалния политически дневен ред.

mediapool.bg