Кламер БГ - Новини: Стефан Чурчулиев излага серията "Натюрморти" в галерия "Контраст"

Стефан Чурчулиев излага серията "Натюрморти" в галерия "Контраст"

Общество

|
Пон, 25 Окт 2021г. 15:03ч.
Стефан Чурчулиев излага серията "Натюрморти" в галерия "Контраст"

Стефан Чурчулиев излага серията

На 26 октомври, вторник, художникът Стефан Чурчулиев открива изложбата си "Натюрмортът" в столичната галерия "Контраст".

Куратор на изложбата е проф. Аксиния Джурова:

Не знам каква е първопричината за серията "Натюрморти", които Стефан Чурчулиев излага в Галерия "Контраст", знам само, че това, от което се е страхувал още при първите стъпки като художник – "да не ме оприличат с някого"– го е постигнал.

Още в началото той започва твърде смело с експериментирането на изразните средства: заменя маслената живопис с рисуване с пясък и доизгражда картината със смело положени върху тази повърхност цветови акценти, използва екстракт от арония, както и вино, за рисунките си и върви в посока на търсена декоративност без чисти тонове, за сметка на изящна монохромност.

И не само това, разчупва представите за натюрморта като мъртва природа и както споделя:

"За мен натюрмортът е жива природа със своя философия, въпреки че в него отсъства човекът."

Липсващият човек не е нещо необичайно за този жанр, точно обратното. При него обаче, в начина на срязване на кадъра, на обвитите в дискретна хроматичност натюрморти, в обезлюдените интериори, в естетския подбор на аксесоарите и растителните елементи, плъзнати по повърхността на предметите и тъканите, човешкото присъствие е навсякъде.

И въпреки че разбиването на формата и разлагането на обемите в картините и рисунките му напомнят кубистите (Пикасо и Брак), а декоративната стилистика с изяществото на детайла – Климт, Стефан Чурчулиев е постигнал чисто своя оригинална интерпретация на този жанр, освободил се е от страха да го оприличат с някого и ни се представя в Галерия "Контраст" със свой неповторим стил – завладяващ и привлекателен.

Откриването на изложбата е в 17.30 ч. в галерия "Контраст" на ул. "Цар Самуил" 49.

mediapool.bg