Кламер БГ - Новини: Старите съветски изтребители очаквано ще "изядат" модернизацията на авиацията

Старите съветски изтребители очаквано ще "изядат" модернизацията на авиацията

България

|
Четв, 28 Ян 2016г. 18:09ч.
Старите съветски изтребители очаквано ще "изядат" модернизацията на авиацията

Дългоочакваната модернизация на българската бойна авиация и скъсването на зависимостта от Русия очаквано ще се отложи за неизвестен период от време. Правителството планира 80 млн. лева целеви средства за Военновъздушните сили, но те няма да отидат за нов тип боен изтребител, а ще бъдат "глътнати" от старите съветски изтребители МиГ 29.

"Истинското решение за бъдещето на изтребителната ни авиация е придобиването на нов тип боен самолет, но моите опасения са, че до края на годината няма да има договор и целевите средства няма да се усвоят", заяви командващият (ВВС) ген. Румен Радев след годишния сбор на бойната авиация в четвъртък.

Военният министър Николай Ненчев твърди, че проектът за придобиване на нов тип самолет е на финалната права, но е малко вероятно той да бъде парафиран тази година.

Ненчев и командващият ВВС са в обтегнати отношения, като Радев заяви, че не е член на новосформираната работна група за работа по проекта за придобиване на нов боен самолет.

"Лично за мен проектът трябваше да бъде внесен най-късно месец октомври, когато вече стана ясно, че имаме подкрепата на държавното ръководство в лицето на министър-председателя, на министъра на финансите, когато за първи път този проект беше заложен в тригодишната бюджетна прогноза, когато бяха определени целеви средства за неговата реализация като начална вноска през 2016 г", посочи ген. Румен Радев.

Първоначалните планове бяха с целевите средства да се заплати първата вноска по договора, но изненадващо Ненчев обяви, че МО ще закупи шест нови двигатели за МиГ 29, като според неофициална информация от министерството за сделката се готвят над 50 млн. Според информация от МО те ще бъдат осигурени от целевото финансиране, като така проектът за нов изтребител ще увисне във въздуха.

Ненчев твърди, че България няма да закупи двигателите от Русия, въпреки че според част от експертите това е единствената възможност. В отговор на въпрос шефът на ВВС отговори, че не знае дали има държави от ЕС и НАТО, които да разполагат с неизползвани двигатели за МиГ 29.

Според неофициална информация евентуалната покупка ще мине през западна фирма.

Първоначалните информации, че зад идеята стои военното ръководство на армията, не се потвърдиха. Пилоти коментираха неофициално, че и те не разбират решението за покупката на неизползвани двигатели за МиГ 29 и твърдят, че идеята не идва от средите на ВВС.

Около тези двигатели има и много съмнителни, тъй като, дори да стоят на склад неупотребявани, те трябва да минават задължителни прегледи на определен период в зависимост от това как се съхраняват.

В същото време новите двигатели ще са със значителен ресурс и не е ясно дали е икономически изгодно да ги купуваме, ако наистина има реално намерение да се закупува нов тип боен самолет.

Идеята за новите двигатели бе лансирана от военния министър в присъствието на премиера Бойко Борисов.

Военното министерство сключи миналата година договор с Полша за ремонта на шест двигатели за МиГ 29 и новината за предстоящата нова поръча дойде като абсолютна изненада.

В същото време 2016 година остава критична за ВВС, тъй като няма технологично време за доставката на новите двигатели за съветските машини, а закъснява и сключването на второ междуправителствено споразумение с Полша за интегрирана логистична поддръжка на изтребителите МиГ-29.

Ген. Радев коментира лаконично, че бойната авиация наистина е в риск и приветства всички възможности за излизане от тежкото състояние.

От ръководството на ВВС обясниха, че ще продължат да удължават ресурса на машините у нас, но едва ли бойната авиация ще излезе от колапса.

"През 2016 г. от ВВС ще продължат да удължават изтичащия технически ресурс на авиационната техника със собствена експертиза. Рискът е не само технически, рискът е и организационен, хората от инженерно-техническия и осигуряващия състав, които са разчетени да осигуряват полетите, се привличат за несвойствени дейности", каза ген. Радев.

Българските пилоти са далеч от стандартите на НАТО за часове във въздуха. Закупуването на нов тип боен самолет от години е на масата, но досега няма реални стъпки в придвижването на проекта, който ще бъде най-скъпият от модернизацията на армията.

На масата има опция САЩ да ни предоставят безплатно F-16, но България ще трябва сама да ги модернизира, да закупи въоръжение за тях и наземни системи. Стари F-16 може да закупим и от страни като Гърция, Белгия, Холандия и други. По време на първия кабинет "Борисов" България бе близо до сделка с Португалия за стари F- 16, но в крайна сметка не успя да сключи договор и от това се възползваха румънците. Португалия разполага с още машини и вероятно ще се търсят разговори и с нея.

mediapool.bg