Кламер БГ - Новини: Сръбски министър с критики срещу ЕС и България

Сръбски министър с критики срещу ЕС и България

Свят

|
Четв, 25 Фев 2021г. 13:03ч.
Сръбски министър с критики срещу ЕС и България

В Сърбия значителен брой мигранти влизат от България, каза сръбският вътрешен министър Александър Вулин.

Сърбия от години се оплаква, че влизат мигранти от българска територия.

"Бежанската криза уби европейската идея за солидарност. Днес ЕС няма ясна позиция по въпроса какво иска да направи с тези хора. В Сърбия значителен брой мигранти влизат от България. В РСМакедония те влизат от Гърция. С една дума - от ЕС през нас отново в ЕС", каза Вулин в сръбския парламент.

Сърбия не предизвика бежанската криза и тук се задава въпросът, защо хората бягат от Афганистан, Пакистан и други държавн, където ЕС и НАТО инвестираха стотици милиарди за изграждането на демокрация и да решават как хората ще живеят там, каза Вулин, цитиран от БГНЕС.

Той каза, че "Сърбия не може да изпраща армията си по границите, защото такива са европейските правила, а Сърбия върви по европейски път".

"Когато става въпрос за Covid-19 Австрия изпрати войската си по границата с Италия. И други държави изпратиха войски по границите си, но това е свещеният европейски егоизъм. Ние не сме член на ЕС. Ние нямаме право да бъдем егоисти. Ние сме длъжни да бъдем щедри и велики, но не и онези, които са част от ЕС", каза Вулин в отговора на депутатското питане на Арпад Фремонд от Съюза на унгарците от Войводина.

Сръбският вътрешен министър похвали "унгарската политика, която защитава собствената си култура и земя".

Вулин отново повтори, че "Сърбия няма да се превръща в паркинг за мигранти, защото мигранти и бежанци не е едно и също".

"Най-големи заслуги в борбата срещу Covid-19 и срещу бежанската криза има президента Александър Вучич. Вучич е единственият свободен лидер на Балканите. Той е единственият, който може да каже истината както на ЕС, така и на собствения си народ. Вучич е велик държавник. Без него няма да може да се води борбата срещу Covid-19 и да има икономически напредък в Сърбия", каза Александър Вулин.

mediapool.bg