Кламер БГ - Новини: Токио няма План Б за Олимпиадата въпреки вируса

Токио няма План Б за Олимпиадата въпреки вируса

Спорт

|
Пет, 28 Фев 2020г. 14:39ч.
Токио няма План Б за Олимпиадата въпреки вируса

Токио няма никакъв План Б за Летните олимпийски игри тази година, независимо от тревожното разпространение на коронавируса в Япония и други страни.

С оставащи по-малко от пет месеца преди събитието, зам.-директорът на Бюрото за подготовката олимпиадата Токио 2020 Катцура Енио заяви пред Ройтерс, че няма да има грам промяна в провеждането на игрите, както са планирани.

Япония, която се подготвя за игрите години наред и вече инвестирала за това около 12 милиарда долара, се стреми по всякакъв начин да разсее опасенията, че Олимпиадата може да бъде отменена или преместена на друго място заради вируса.

В Китай, епицентъра на коронавируса, броят на новите случаи намалява, но болестта в момента се разпространява бързо по света, включително с над 200 нови случаи и петима починали в Япония.

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах окуражи Токио, заявявайки в четвъртък, че организацията е "изцяло ангажирана" с провеждането на Олимпиадата по график.

От думите на Енио става ясно, че коронарирусът няма да провали игрите, които трябва да се състоят от 24 юли до 9 август. "Дори не мислим кога и при какви извънредни обстоятелства можем да решим нещата. В главата ми въобще няма мисъл за промяна", заяви тя.

Някои японски медии съобщиха, че организаторите са обмисляли да отложат игрите с шест месеца до една година, но Енио отрече това. "Такъв дебат няма", каза тя добави, че подготовката върви по план.

Въпреки това японските власти обмислят да съкратят щафетата на олимпийския огън именно поради заплахата от коронавируса.

И независимо от оптимизма си за Олимпиадата, Япония вече отмени или сви редица спортни прояви.

Така например маратонът в Токио ще се проведе в неделя само с елитни бегачи, а два бейзболни мача ще се играят на празен стадион.

В момента круизен кораб със 700 заразени от коронавирус и четири смъртни случая все още е под карантина на пристанището Йокохама.

Япония построи множество нови съоръжения за Олимпиадата, включително Национален стадион на стойност 1.42 млрд. долара. Страната разчиташе игрите в Токио да дадат силен тласък на туризма, а премиерът Шиндзо Абе заложи на тях като на крайъгълен камък в икономическата си програма.

Пазарите обаче започнаха да изчисляват риска от отмяна на Олимпиадата и акциите на рекламната агенция Dentsu Group силно пострадаха.

За последно Олимпийски игри са отменяни заради Втората световна война, припомня Ройтерс. Съмненията за игрите в Токио нараснаха след като председателят на Организационния комитет Тоширо Муто каза, че е е "сериозно загрижен" дали вирусът няма да охлади динамиката.

В последното си изявление по темата обаче МОК заяви, че подготовката за Токио 2020 "продължава по план" и че има "пълно доверие" на властите да вземат всички необходими мерки.

mediapool.bg