Кламер БГ - Новини: Спрян ток остави десетки хиляди на летището в Атланта

Спрян ток остави десетки хиляди на летището в Атланта

Спорт

|
Пон, 18 Дек 2017г. 12:27ч.
Спрян ток остави десетки хиляди на летището в Атланта

Спиране на тока на най-натовареното летище в света -

"Хартсфийлд-Джаксън" в Атланта, щата Джорджия, доведе до отмяна на полетите, засегнала десетки хиляди пътници, съобщиха световните агенции. Макар електрозахранването вече да е възстановено, но все още има около 1000 полета, които са отменени, а изпълнението на стотици е отложено за понеделник.

Аеропортът обслужва около 2500 полета и над 250 хиляди пътника. След спирането на тока в неделя, десетки хиляди се наложи да останат на терминалите на летището или на борда на самолетите в неизвестност кога ще бъдат изпълнени полетите им.

Сета летищните власти имат да наваксват 11-часовото затваряне на аеропорта. Още не е обявено колко време ще потрябва за нормализиране на въздушния трафик от и за летището.

Доставчикът на електроенергия – "Джорджия Пауър", съобщи, че електрозахранването е било прекратено заради тежка авария в инфраструктурата. Пожар, предизвикан от превключвател на мрежата, е увредил електропроводници и е довел до спирането на тока.

Вече всички инсталации на летището имат електроенергия, увери в Туитър администрацията му.

Токът на международното летище спря в неделя малко след 13 ч. на обед (18 ч. по Гринуич). Летищните власти съобщиха, че оттогава са сервирали 5000 обяда на чакащите пътници.

"Никой - нито от персонала, нито от пътниците, не е бил поставен в опасност", изтъкна "Джорджия Пауър".

Летището "Хартсфийлд-Джаксън" обслужва 104 милиона пътници годишно и е най-натовареното в света от 1998 г.

mediapool.bg