Кламер БГ - Новини: Серхио Перес триумфира на Гран При на Ф1 в Сингапур

Серхио Перес триумфира на Гран При на Ф1 в Сингапур

Спорт

|
Нед, 02 Окт 2022г. 22:03ч.
Серхио Перес триумфира на Гран При на Ф1 в Сингапур

Перес спечели състезанието, но е разследван за нарушения, сн. ЕПА/БГНЕС

Мексиканският пилот на "Руд Бул" Серхио Перес изпревари стартиралия от поул-позишън Шарл Льоклер и спечели пълен с инциденти и коварни условия на настилката Гран При на Сингапур във Формула 1.

Съотборникът му в "Ред Бул" Макс Верстапен (Нидерландия), който е лидер в надпреварата, завърши седми след разочароващо състезание и явно ще трябва да изчака седмица, за да триумфира с втората си поредна титла в световния автомобилен шампионат.

Перес постигна в неделя време от 2:02:15.238 часа, следван от Льоклер на 7.595 секунди и от Карлос Сайнс от "Ферари" на 15.305. Топ 6 допълниха Ландо Норис и Даниел Рикардо – и двамата от "Макларън", както и Ланс Строл от "Астън Мартин".

Победителят бе разследван по сигнал от екипа на "Ферари" заради негово нарушение при влизането на колата за сигурност като не е спазил изискването на разстояние десет дължини от нея. Признато му бе обаче само едно нарушение, което му коства отнемане на 5 секунди от времето, което няма да е проблем за титлата му в Сингапур. Перес получава и порицание за неспортсменско поведение

За Перес това е втора победа през сезона след тази в Гран При на Монте Карло и четвърти успех в кариерата изобщо.

Верстапен трябваше да се задоволи със седмо място в състезанието, което не се проведе в пълната дистанция от 61 обиколки, но приключи след два часа поради по-бавни времена за обиколка, дължащи се на условията – мокра писта, плюс няколко фази на колата за безопасност. Холандецът можеше да спечели днес титлата с победа и в комбинация с други резултати също в негова полза. Но явно ще трябва да вземе шанса си следващия уикенд в Япония.

Стартът на състезанието се забави с 65 минути заради проливен дъжд, който се изля на пистата Марина Бей в Сингапур. Тази страна прие за първи път старт от Световния шампионат от две години насам, като паузата беше принудителна заради пандемията от коронавирус.

Най-добре тръгна Серхио Перес, който се ориентира в обстановката и на мократа писта, и изпревари победителя от вчерашната квалификация Шарл Льоклер (Монако). Карлос Сайнс задмина Хамилтън, а световният шампион Макс Верстапен изостана и позволи да бъде избутан на 10-а позиция.

Още преди 10-ата обиколка Перес и Сайнс започнаха да увеличават преднината си, а първите двама отпаднали бяха китаецът Чжоу Гуоню и Николас Латифи. Отпадането на китаеца стана причина и за влизане на кола за сигурност на трасето. След 13-ата обиколка Льоклер се върна на мястото, от което тръгна и изпревари Сайнс, за да се залепи веднага след водача Перес.

До средата на дистанцията на три пъти беше вкарвана виртуална кола за сигурност, а Серхио Перес водеше с 3.1 секунди пред Льоклер.

До края на състезанието битката за крайния успех днес беше между Перес и Льоклер, като разстоянието в един момент беше скъсено само на 1.5 секунди. В 52-ата обиколка Льоклер допусна нова грешка, този път при влизането в 16-ия завод и отново мексиканецът направи аванс от 3.1 секунди. След 4 обиколки преднината на Перес мина 5-те секунди, което беше успокояващо предвид очакваното наказание, а накрая стигна и до 7.4 секунди.

В генералното класиране начело е Ферстапен с 341 точки, пред Льоклер с 237 и Серхио Перес с 235.

mediapool.bg