Кламер БГ - Новини: Русия и Катар са давали подкупи, за да получат домакинство на световното по футбол

Русия и Катар са давали подкупи, за да получат домакинство на световното по футбол

Спорт

|
Вт, 07 Апр 2020г. 16:21ч.
Русия и Катар са давали подкупи, за да получат домакинство на световното по футбол

Русия и Катар са подкупвали служители на международната футболна федерация ФИФА, за да получат домакинство на световните първенства по футбол през 2018 и 2022-а. Това твърди Федералната прокуратура на щата Ню Йорк, която обвини повече от 30 лица за различни финансови измами, подкуп, пране на пари и други престъпления.

Това става след дълги години на разследвания около грандиозния корупционен скандал в международната федерация от 2015 година, довел до края на управлението на Сеп Блатер.

Oбвинени са бивши и настоящи служители на частни компании, служители на ФИФА и няколко футболни конфедерации, сред които бившите членове на Изпълкома на ФИФА Рикардо Тейшейра, Николас Леос, Джак Уорнър и Рафаел Салгеро.

Русия и Катар бяха обявени за домакини на мондиалите през 2018 и 2022 г. на 2 декември 2010 г. и малко след това двете държави бяха заподозрени в корупционни практики, които им гарантирали вота.

Преди три години френските власти започнаха разследване срещу избора на Русия и Катар за финалите през 2018 и 2022-а.

Обвинителният акт е внесен като част от делото, което продължава във федералния съд на Ню Йорк от май 2015 година.

Каква е схемата?

Подкупите са били предлагани или дадени на няколко членове на Изпълкома в замяна на техните гласове. На подсъдимите Тейшейра, Леос и съучастник (името на този човек не се разкрива) са били предложени и платени подкупи в замяна на гласове за провеждането на Световното първенство през 2022 година в Катар.

Освен това на подсъдимия Уорнър е бил обещан подкуп и е платена сумата от 5 милиона долара, а на Салгеро е обещан подкуп от 1 милион долара в замяна на гласове в подкрепа на домакинството на Русия за Мондиал 2018.

Според прокурорите в Ню Йорк, Уорнър, който е гражданин на Тринидад и Тобаго, е получил общо 5 милиона долара между ноември 2010 и април 2011 година. Твърди се, че в сметките, от които парите са преведени на Уорнър, също са превеждани суми от "компании, базирани в САЩ, който са работили за домакинството на Русия на Световното първенство по футбол през 2018 година".

Имената на фирмите не се разкриват.

Уорнър е бивш президент на Конфедерацията по футбол за Северна, Централна Америка и Карибите (КОНКАКАФ) и вицепрезидент на ФИФА. Рикардо Тейшейра беше президент на Бразилската футболна конфедерация.

Бившият президент на Южноамериканската футболна конфедерация (КОНМЕБОЛ) Николас Леос почина през 2019 година.

Тейшейра и Леос са приели подкупи и срещу обещанието да гласуват за Катар 2022.

Машинации около медийните права

Според обвинението двама бивши служители на 21st Century Fox - Ернан Лопес и Карлос Мартинес, пък са платили милиони долари в подкупи за сключването на сделки за медийни и маркетингови права за футболни мачове.

Москва отрича обвинението

Очаквано Москва "категорично отрече твърденията".

"Четем публикациите в медиите, но не разбираме за какво се говори. Русия абсолютно законно получи правото да бъде домакин на Световното първенство. Това по никакъв начин не е свързано с подкупи. Категорично го отричаме", каза говорителят на Кремъл Дмитри Песков.

По думите му Русия е провела най-доброто световно първенство по футбол в историята, "с което се гордее цялата страна".

mediapool.bg