Кламер БГ - Новини: Правителството отпусна 1.2 млн. лв. за световната купа по ски в Банско

Правителството отпусна 1.2 млн. лв. за световната купа по ски в Банско

Спорт

|
Вт, 07 Ян 2020г. 18:55ч.
Правителството отпусна 1.2 млн. лв. за световната купа по ски в Банско

В навечерието на новата 2020 година правителството е отпуснало 1.2 млн. лева за провеждането на Световната купа по ски в Банско в края на януари. Това става ясно от публикуваното правителствено постановление.

Сумата е с 200 000 лв. повече спрямо отпуснатия 1 млн. лв. за провеждането на стартовете през 2019 г.

Състезанията са на 24, 25 и 26 януари в Банско. Това е юбилеен 10-ти старт на състезания от Световната купа по ски алпийски дисциплини в зимния ни курорт, като този път сме домакини на надпревара при жените.

Цялостната организация на състезанията ще струва на Българската федерация по ски над 4 млн. лв. Това обяви в края на ноември шефът на федерацията Цеко Минев преди да стане ясно, че към Банско се пренасочва и отложеният старт от спускането за жени във Вал д'Изер. Той ще се проведе на 24 януари, на следващия ден ще има още едно спускане, а на 26 януари е супергигантският слалом.

Допълнителните разходи от 1.2 млн. лв. са отпуснати по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2019 г. за подпомагане на организирането и провеждането на Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени на 25 и 26 януари 2020 г. в Банско, е посочено в правителственото постановление.

Не е ясно дали държавата ще отпусне още средства заради допълнителния старт.

Община Банско също беше обещала подпомагане, но към момента не е обявила официално дали ще отпусне пари и колко. Вместо това новото ръководство на общината изпрати писмо до министъра на туризма Николина Ангелкова с искане за подпомагане на стартовете.

По думите на председателя на ски федерацията по ски Цеко Минев организацията на двата старта в Банско ще струва между 4 и 4.2 млн. лева.

"Човек, като чуе такава цифра, и си казва: "Ау, колко много пари." Да ви кажа ли - това нещо на ден в Европа струва същото, ама в евро. Разликата е в това, че трудът на хората, който се използва, от една страна, е доброволен, а от друга страна, е нещо, което в Австрия или Швейцария е по три или по четири. Това, което правим ние като федерация, е признато от международната федерация като еталон", каза Цеко Минев в края на ноември.

Голям обем от бюджета за организирането на старта отива за наемането на два спасителни хеликоптера и екипи, с каквито България не разполага.

Отделно от това се очакват 36 тира с техника и оборудване за изграждане на трасето за спускането и супергигантския слалом, стадион за зрители с 5000 места и т.н. Телевизионното покритие ще се осъществява от чужд екип, а на трасето ще има разположени 28 камери.

В подготовката на трасето ще се включат екипи на концесионера "Юлен", доброволци, части от българската армия, студенти от НСА, както и опитни чужденци от Германия и Швейцария, които идват да помагат и да опознаят обстановката преди световното първенство за юноши в Банско през 2021 г.

По думите на Цеко Минев печалбата от провеждането на стартовете за Световната купа по ски алпийски дисциплини е, че няколко дни ще се говори за България в цял свят.

Цеко Минев управлява ски федерацията от 2003 г. Той е сред собствениците на Първа инвестиционна банка и според премиера Бойко Борисов е собственик на концесионера на ски зоната в Банско – "Юлен".

Самият Цеко Минев отрича да има общо с концесионера. В края на 2018 г. като собственик на "Юлен" се заяви Марк Жирардели, който отказа да каже от кого е купил дружеството.

mediapool.bg