Кламер БГ - Новини: Под погледа на Путин ще бъде теглен жребия за световното по футбол в Русия

Под погледа на Путин ще бъде теглен жребия за световното по футбол в Русия

Спорт

|
Пет, 01 Дек 2017г. 10:06ч.
Под погледа на Путин ще бъде теглен жребия за световното по футбол в Русия

Жребият за групите на световното първенство по футбол в Русия през 2018 г. ще бъде изтеглен днес в Кремъл. На церемонията ще присъства и президентът Владимир Путин.

Двадесет и първият мондиал в историята ще се проведе от 14 юни до 15 юли на 12 стадиона в 11 града - Москва, Санкт Петербург, Калининград, Казан, Нижни Новгород, Самара, Волгоград, Саранск, Ростов на Дон, Сочи и Екатеринбург.

Тегленето на жребия ще започне в 17 часа българско времеи ще се предава пряко по БНТ 1 и БНТ HD, както и в официалния сайт

на ФИФА.

За шести пореден път световното първенство ще бъде с 32-ма участника. До шампионата в Русия достигнаха 14 отбора от Европа, по пет от Южна Америка, Африка и Азия и три от Северна Америка.

Те са поставени в четири урни на базата на позицията си в световната ранглиста и ще бъдат разпределени в осем групи. Едно от условията в жребия е да няма повече от два отбора от Европа в една група. Останалите конфедерации могат да имат само по един представител във всяка от групите.

Първите два тима от всяка група ще се класират за директните елиминации, които стартират с фазата на осминафиналите.

Първа урна

Домакинът Русия е водач в група А.

Останалите отбори в първа урна са световният шампион Германия, европейският първенец Португалия, носителят на рекордните пет световни титли Бразилия, Аржентина, Белгия, Полша и Франция.

Втора урна

Във втората урна попадна световният шампион от 2010 г. Испания.

Останалите отбори са на Англия, Перу, Колумбия, Швейцария, Мексико, Уругвай и Хърватия.

Трета урна

В трета урна попадна единият от двата дебютанта - Исландия.

Останалите отбори в тази урна са Дания, Коста Рика, Швеция, Тунис, Египет, Сенегал и Иран.

Четвърта урна

Другият дебютант - Панама е в четвърта урна заедно със Сърбия, Нигерия, Австралия, Япония, Мароко, Южна Корея и Саудитска Арабия.

Церемонията

Водещ на церемонията по тегленето на жребия ще бъде бившият английски национал Гари Линекер. Негова партньорка ще е руската журналистка Мария Командная, която коментира спортни събития за "Фокс спортс", "Мач ТВ" и радио "Москва FM".

Асистентите в тегленето на жребия ще са звезди от близкото и далечното минало като Диего Марадона, Гордън Бенкс, Лоран Блан, Кафу, Карлес Пуйол, Диего Форнал и Фабио Канаваро, както и вицепрезидентът на Руския футболен съюз Никита Симонян.

mediapool.bg