Кламер БГ - Новини: Олимпиадата в Пекин под знака на пандемия, локдаун и бойкоти (снимки)

Олимпиадата в Пекин под знака на пандемия, локдаун и бойкоти (снимки)

Спорт

|
Пет, 04 Фев 2022г. 16:15ч.
Олимпиадата в Пекин под знака на пандемия, локдаун и бойкоти (снимки)

Олимпиадата в Пекин под знака на пандемия, локдаун и бойкоти (снимки)

Китай, където преди две години избухна пандемията от коронавирус, открива в петък Зимните олимпийски игри в условия на локдаун, дипломатически бойкоти и въпроси около третирането на уйгурите от страна на китайските власти.

Близо 3000 атлети от 90 държави ще вземат участие в игрите.

Китайската столица Пекин стана първият град домакин и на зимни, и на летни олимпийски игри.

Това е втората олимпиада за последните шест месеца, която се провижда в условията на Covid-пандемия.

Много световни лидери отказаха да присъстват на церемонията по откриването на игрите в Пекин, но други приеха. Най-важният от тях е руският президент Владимир Путин, който по-рано в петък проведе лична среща с китайския си колега Си Цзинпин.

За Пекин тези игри са потвърждение на неговия статус като световен играч и сила. Но за мнозина извън Китай и по-специално за Запада, те станаха потвърждение за нарастващия авторитаризъм на страната, отбелязват световните агенции.

Китайските власти смазват всяка продемократична активност, затегнаха хватката около Хонг Конг, засилиха конфронтацията с Тайван и затварят в лагери за превъзпитание уйгурското мюсюлманско население в Северозападен Китай – акт, окачествен от САЩ и други западни демокрации като геноцид.

Месеци преди игрите в Пекин се разигра друг акт на репресия – китайската тенис звезда Пън Шуай изчезна след като обвини бившия вицепремиер на Китай и висш комунистически функционер Чжан Гаоли в изнасилване. Изявлението й, публикувано в китайската социална мрежа Weibo бе свалено, а коментарите под другите й постове бяха деактивирани. Освен това в мрежата са забранени всякакви публикации, свързани с нея, дори в тях да не се споменава нищо за скандала с бившия вицепремиер.

Съобщението, което се показва при опит за публикуване на нещо подобно, гласи: "публикацията нарушава държавните закони и регулации".

Притеснени за съдбата на Пън Шуай, много нейни колеги от световния тенис, както и граждански активисти и международни организации подеха кампания "Къде е Пън Шуай". В резултат на това се разигра сюрреалистична игра на котка и мишка. Пън Шуай се появи за кратко на младежко тенис събитие и след това проведе видеоконферентен разговор с президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах като част от усилията на китайските власти да разсеят проблема, отбелязва АП.

Локдаун

Пандемията също тегне над олимпийските игри в Пекин, също като тези в Токио миналото лято. Малко повече от две години след като в китайската провинция Хубей бяха открити първите случаи на Covid-19, вирусът зарази стотици милиони хора по целия свят, а над 6 милиона загубиха живота си.

Страната домакин на игрите отчита едни от най-ниските равнища на смъртност и заболели от Covid-19, което отчасти се дължи на мащабните ограничения, наложени от правителството, които са видни за всеки, който пристига за олимпиадата.

Игри затворени в балон

Всичко е в огромен контраст с празничната атмосфера, която посрещна участниците и гостите на пекинската олимпиада през 2008 г.

Сега много от стюардесите, имиграционните служители и персоналът на хотелите са покрити от глава до пети в предпазно облекло, маски и очила.

Всички участници в игрите всекидневно се тестват за Covid, а за онези, които са положителни, се налага дълга карантина.

Ваксинираните спортисти не са подлагани на карантина, но тези, които не са, трябваше да предвидят 21 дни за изолация преди пристигането си в Пекин.

Въпреки това няма как да се премине от олимпийските обекти към града – всичко е преградено с кордони от телени мрежи, украсени с бодри послания "споделено общо бъдеще".

Около 60 000 души, включително атлети, треньори, официални лица, делегации, доброволци и медии, се очаква да присъстват на събитията.

Събитията се провеждат в "затворен балон", който позволява придвижването от един обект до друг с официален транспорт. Никой обаче няма право да се движи свободно на публични места.

Без международна публика на трибуните

На тази олимпиада не са допуснати и международни зрители.

На местното население също не се продават билети - вместо това организаторите ги дистрибутират до "целеви" групи от хора.

От тези, които получават билети, се изискват стриктни мерки срещу Covid – преди, по време и след участие в олимпийските събития.

Организаторите смятат, че капацитетът на стадиона ще е запълнен поне 30 процента.

Кои страни наложиха дипломатически бойкот

Канада, Австралия, Великобритания и САЩ обявиха дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин заради нарушаване на човешките права от страна на властите.

Тези четири държави изпратиха своите атлети да се състезават в Пекин, където обаче не пристигнаха техни правителствени представители.

Китай предупреди четирите бойкотиращи държави, ще "платят цена" за тази своя "грешка".

Протест във Вашингтон под наслов #NoBeijing2022. Снимка ЕПА/БГНЕС

Казано ли е на спортистите да внимават какво говорят?

Според организаторите, атлети, които нарушават "олимпийския дух" или китайските правила, подлежат на наказание за това си поведение.

По-специално става дума за изказвания, свързани с нарушения на човешките права от страна на китайските власти.

"Уверен съм, че всяко изказване, което съответстващо на олимпийския дух, ще бъде защитено, а всяко поведение или реч, които са срещу олимпийския дух, особено срещу китайските закони и правила, ще подлежат на определено наказание", заяви Ян Шу, зам.-генерален директор на отдела за международни отношения на "Пекин 2022"

Международният олимпийски комитет даде да се разбере, че спортистите са свободни да изразяват своето мнение по който и да е въпрос на пресконференциите и интервютата в Олимпийския балон, но не и по време на състезанията и на церемониите по връчване на медалите.

Томас Бах, президент на МОК, снимка ЕПА/БГНЕС

Къде се провеждат игрите

Китай използва общо 13 съоръжения за зимната олимпиада, повечето от половината от които са в Пекин. Част от инфраструктурата беше изградена още за летните игри през 2008 г.

Такъв е стадионът "Птиче гнездо", който се използва в момента, както и Националният център по водни спортове.

Състезания има и извън столицата - в Джандзяку и Йенцин. И на трите места са изградени олимпийски села, където ще са настанени спортистите.

Талисманите

Талисман на олимпийските игри е пандата Бин Дун Дун, а за параолимпийските игри - изобразяващата червен фенер кукла Сюе Жун Жун.

На мандарин "Бин" означава "лед", а "Дун Дун" - "здрав, жизнен".

Фенерът е символ на реколта, топлина и светлина. "Сюе" означава "сняг", а "Жун Жун" - "толерантност и интеграция".

В навечерието на церемонията по откриването на олимпиадата в Пекин на различни места по света се проведоха протестни акции срещу нарушението на човешките права в Китай.

mediapool.bg