Кламер БГ - Новини: Олимпиадата в Пекин месец преди старта: Рискове и полемики

Олимпиадата в Пекин месец преди старта: Рискове и полемики

Спорт

|
Вт, 04 Ян 2022г. 14:53ч.
Олимпиадата в Пекин месец преди старта: Рискове и полемики

Граждани на Пекин си почиват след игра по хокей на леда на зъмразнал канал, сн. ЕПА/БГНЕС

Утре ще започне отброяването на последните 30 дни до старта на зимната олимпиада в Пекин - Игри с необичаен облик - на фона на дипломатически бойкот, коронавирус и въпроси около съдбата на тенисистката Пън Шуай, предава във вторник Франс прес.

С това събитие, което ще продължи от 4 до 20 февруари, китайската столица ще стане първият град, приел зимна олимпиада, след като през 2008 г. вече бе домакин на лятна - по-престижна и възприемана тогава като тържество за една страна, чиято мощ е в подем.

Този път Пекин си поставя за задача най-вече да избегне рискове и полемики.

Следвайки стратегия за тотално изкореняване на коронавируса в страната, Китай ще настани в "санитарен балон" събраните близо 3000 спортисти и хората, заети с организацията на състезанията.

Въпреки обещанието за "зелени, инклузивни, отворени и чисти" игри, будещо съмнения у природозащитниците, Пекин остава застрашен от замърсяващ смог, особено зимно време.

Колкото до противоречията, съпътстващи Олимпийските игри 2022, външният министър Ван И предупреди: "Политическите манипулации на неколцина западни политици няма да секнат ентусиазма на олимпийските игри, а само ще изложат на показ собственото им нищожество."

Стратегия "нула ковид"

Неправителствени организации призовават отдавна за бойкот на Игрите в знак на протест срещу твърде скромните успехи на Китай в сферата на човешките права, откроявайки по-конкретно отношението към уйгурите в региона Синцзян.

Администрацията на Байдън заяви през декември, че няма да изпрати официални представители на Игрите заради "осъществявания геноцид и престъпленията срещу човечеството в Синцзян, както и други нарушения на човешките права".

Пекин предупреди, че САЩ "ще си платят" за това оскърбление, но това не попречи Австралия, Великобритания и Канада да се присъединят към дипломатическия бойкот, при все че спортистите от тези страни ще участват в състезанията.

Друг парлив въпрос е случаят Пън Шуай.

Тази тенисистка, прочула се с игра на двойки, изчезна и остана в неизвестност към три седмици, след като обвини бившия вицепремиер Чжан Гаоли, 40 години по-възрастен от нея, в "насилствени" сексуални действия по време на връзка, траяла с години.

По-късно видеоклипове показаха нейни публични появи в Китай, но това не бе достатъчно да разсее съмненията дали е в безопасност и има свобода на движение и на изказа.

Освен това предстоящите олимпийски игри ще са вторите след тези в Токио миналото лято, които ще се играят под заплахата от ковид.

Китай, където коронавирусът се появи в края на 2019 г., е възприел т. нар. стратегия за "нула ковид" с цел да възпре изцяло разпространението на вируса, прибягвайки до строги рестрикции по границите, продължителни локдауни и локални карантини. Тринайсетте милиона жители на град Сиан например са задължени да не излизат навън близо две седмици.

"Разтревожени сме"

Изглежда Омикрон не е причината да се появи това огнище, сравнително ограничено на фона на други страни, но този силно заразен вариант е още едно предизвикателство към организаторите на Олимпиадата.

Като първа последица от Омикрон, хокеистите от Националната хокейна лига на САЩ и Канада няма да могат да участват в Игрите.

"Разтревожени сме", сподели Дейвид Шумейкър, генерален секретар на Канадския олимпийски комитет.

"Вярваме, че тези Игри все още може да протекат при пълна сигурност, но следим нещата ден за ден", обясни той пред местна медия.

Организаторите са въвели драстични правила: всички спортисти трябва да са ваксинирани под страх предварително да бъдат поставени за две седмици под карантина, да се тестват всеки ден и ще им бъде забранено да напускат "санитарния балон".

На проявите ще може да присъстват зрители - напредък в сравнение с Игрите в Токио, - но не и посетители от чужбина.

В спортно отношение Китай не е страна със значителни постижения на зимни Олимпийски игри (62 медала, сред които 17 златни), но има големи очаквания от участието на 18-годишната Айлин Гу родом от Калифорния, решила да представлява Китай - родината на майка си.

Двукратната световна шампионка по ски в свободен стил от 2021 г. няма равни в халфпайпа и слоупстайла, може да разчита дори на тройно злато, ако се включи в Биг Еър.

По БТА

mediapool.bg