Кламер БГ - Новини: "Лукойл" поема баскетболния "Левски"

"Лукойл" поема баскетболния "Левски"

Спорт

|
Вт, 02 Ян 2018г. 14:53ч.
"Лукойл" поема баскетболния "Левски"

Петролната компания "Лукойл" поема баскетболния отбор на "Левски", стана ясно във вторник.

Според официалното съобщения на фирмата, "сините" вече ще се казват "Левски Лукойл", а "студентите", които доминират този спорт вече няма да носят тази марка.

"Според постигнатите договорености, марката "Лукойл" ще присъства в името на отбора, в залата, официалните и тренировъчните екипи на баскетболистите, както и на други рекламни позиции и продукти. Старши треньор на отбора остава Константин Папазов, а един от най-успешните български баскетболисти – Тодор Стойков – поема президентския пост в клуба", уточниха от компанията.

Мъжкият отбор и школата на "Академик" ще продължат да бъдат издържани от "Лукойл", но очевидно вече няма да са с приоритетно финансиране. Легендата Петко Маринов остава ръководител на тма, а Георги Давидов – негов старши треньор.

Сътрудничеството между "Лукойл" и "Академик" направи клуба през години най-успешният в баскетболната история на страната. "Студентите" спечелиха 26 титли и 12 купи на България, докато "Левски" съответно – 18 титли и 15 купи.

За последно "сините" спечелиха шампионата през юбилейната си 2014 г., когато завоюваха още купата на страната и Балканската лига. Тогава клубът бе издържан от собственика на КТБ Цветан Василев, но след срива на банката и бягството на банкера в Белград, "Левски" изпадна в дълъг период на финансова несигурност.

Очаква се поне до края на този сезон в шампионата да играят и "Левски Лукойл", и "Академик". "Сините" домакинстват в зала "Универсиада", чието име също явно ще бъде променено, а "студентите" ще използват спортния си комплекс в Правец.

mediapool.bg