Кламер БГ - Новини: Кабинетът предлага Илиана Раева за орден "Стара планина" първа степен

Кабинетът предлага Илиана Раева за орден "Стара планина" първа степен

Спорт

|
Ср, 15 Март 2023г. 15:38ч.
Кабинетът предлага Илиана Раева за орден "Стара планина" първа степен

Илиана Раева, сн. БГНЕС

Министерският съвет ще предложи на президента да отличи Илиана Раева с орден "Стара планина" първа степен за изключително големите й заслуги към България в областта на спорта, съобщиха от правителствената пресслужба след редовното заседание на кабинета в сряда.

В него се припомнят заслугите на Раева като гимнастичка, треньор и старши треньор в националния отбор по художествена гимнастика, а по-късно председател на треньорския съвет и председател на Управителния съвет на Българската федерация по художествена гимнастика.

В състезателната си кариерата си тя е печелила златни, сребърни и бронзови медали от световни и европейски първенства по художествена гимнастика, играейки на различни уреди.

Треньорската си кариера Илиана Раева започва в "Клуб по художествена гимнастика "Левски", а през 1993 г. основава собствен клуб, чиито състезателки са многократни шампиони на България в различни възрасти и са част от националните ни отбори по художествена гимнастика.

Като треньор печели бронзов медал от Олимпийските игри в Атина през 2004 г., Световна титла от Световното първенство в Монпелие през 2011 г., 5-то място на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. През 2016 г. националният отбор по художествена гимнастика печели бронзов медал на Олимпийските игри в Рио, а през 2021 г. завоюва историческия първи златен медал на Олимпийските игри в Токио.

mediapool.bg