Кламер БГ - Новини: Българската прокуратура започна разследване за намушкания българин в Скопие

Българската прокуратура започна разследване за намушкания българин в Скопие

Спорт

|
Пет, 28 Юли 2023г. 17:51ч.
Българската прокуратура започна разследване за намушкания българин в Скопие

Футболистите на

Софийска градска прокуратура (СГП) е започнала разследване на случая с прободения с нож български гражданин в чертвъртък вечерта в Скопие преди мача между "Левски" и "Шкупи". Делото се води за опит за умишлено убийство.

Първоначално разследването ще се води от следовател, защото неговият предмет е престъпление, извършено в чужбина.

"В хода на разследването ще се установяват всички обстоятелства, свързани с извършеното деяние, в съответствие с изискванията за обективно, всестранно и пълно разследване", съобщава Софийската градска прокуратура.

Общо 21 души бяха арестуваните за агресивно поведение снощи футболни фенове, като 19 от тях са българи.

Ексцесиите между феновете идва в момент на силно напрежение между двете страни.

България настоява езикът на омразата към българите в Северна Македония да бъде прекратен, за да започне Скопие реални преговори за членство в ЕС.

Раненият е в стабилно състояние

Българският гражданин е в стабилно състояние, след като вчера вечерта беше опериран в болница "Св. Наум Охридски“, съобщи местният "Канал 5", цитиран от БТА.

29-годишният пациент е бил приет в болницата с прободна рана в корема, след като бе установена тежка телесна повреда и бе спешно хоспитализиран.

След прегледа е било потвърдено, че е засегнат черният дроб, което е наложило хирургическата интервенция. Състоянието му е стабилно към момента.

Български футболни фенове бяха нападнати снощи в квартал Чаир в Скопие минути преди началото на двубоя в столицата на Северна Македония.

Според първоначални данни на прокуратурата в Скопие до инцидента се е стигнало, след като феновете на "Левски“ са се движили край търговския център „Чаирчанка“ в квартал Чаир и са влезли във вербален сблъсък с местни, който е прераснал във физическа саморазправа.

Нападателите се издирват

Вътрешният министър на Република Северна Македония Оливер Спасовски съобщи днес, че самоличността на нападателите е изяснена и те се издирват.

Македонският премиер Димитър Ковачевски определи като хулигански сблъсъци снощните инциденти в Скопие.

"Първо, това вчера беше резултат от действията на хулигани и от едната, и от другата страна. Десетина, 15-20 хулигани, които се биеха и помежду си, и са увредили и полицай. Благодарение на докторите, той е превързан и пуснат за домашно лечение", посочи той.

Ковачевски каза, че няма информация дали България е изпратила протестна нота, но по думите му, ако това се случи, министерството на външните работи на Република Северна Македония ще отговори подобаващо.

Основната прокуратура в Скопие, Република Северна Македония, е известена за инцидента с ранения в корема български футболен фен и е издала съответните наредби и насоки за идентификация на лицата, които са участвали в сблъсъка преди мача, пише в съобщение на прокуратурата.

"С цел потвърждаване на самоличността на гражданите, които са участвали в сблъсъка и които, според първоначалната информация, не са били част от базата местни фенове, както и за пълното изясняване на инцидента, са събрани улики, които ще бъдат предмет на експертиза. Осигурени са и видео записи от близките обекти и от камерите на системата "Сигурен град“, пише още в съобщението.

МВнР: Очакваме ефективно разследване

Министерството на външните работи (МВнР) остро осъди инцидентите.

"Очакваме компетентните органи в Република Северна Македония да предприемат необходимите действия за ефективно разследване и правораздаване във връзка с тежкия инцидент", посочват от министерството.

"За пореден път посочваме ключовото значение, което има предприемането на ефективни мерки за превенция на подобни прояви на агресия и гарантиране на сигурността на всички граждани", посочват още от ведомството.

Реакция дойде и от македонското външно министерство:

"Насилието е неприемливо, особено когато води до сериозни наранявания. Органите по сигурността оказват пълно съдействие за опазване на обществения ред и спокойствие".

Общо 21 са арестуваните за агресивно поведение снощи футболни фенове, като 19 от тях са българи.

Осем български граждани са арестувани за агресия по време на мача, двама - за физическо нападение на полицейски служители, които са извършвали служебните си задължения, а деветима са арестувани за агресивно отношение към полицията. Предстои да им бъдат повдигнати обвинения.

Служителите на Сектора по вътрешните работи в Скопие са задържали и двама фенове на ФК "Шкупи“, които са нарушили обществения ред и спокойствие с физическа саморазправа.

Част от феновете на "Левски" останаха на стадиона до 3:00 ч през нощта с настояване задържаните българи да бъдат освободени. Събраха и средства, с които да бъдат платени глобите, съобщи БНТ.

По обяд освободиха 11 задържани наши привърженици. Те споделиха, че отношението в управлението към тях е било добро - получавали са храна и вода и възможност да контактуват със своите роднини, предава кореспондент на телевизията.

Проблемите за българските фенове започнаха от границата с щателни проверки.

Срещата между "Левски" и "Шкупи" от втория предварителен кръг на Лигата на конференциите на стадион "Тодор Проески“ в Скопие беше определена от УЕФА като двубой с висок риск. До сблъсъци след мача, който приключи с резултат 2:0 в полза на българския отбор, не се стигна.

mediapool.bg