Кламер БГ - Новини: Григор Димитров прекъсна черната серия, ще играе на 1/4-финал в Ротердам

Григор Димитров прекъсна черната серия, ще играе на 1/4-финал в Ротердам

Спорт

|
Ср, 15 Фев 2023г. 18:45ч.
Григор Димитров прекъсна черната серия, ще играе на 1/4-финал в Ротердам

Григор Димитров прекъсна черната серия, ще играе на 1/4-финал в Ротердам

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за четвъртфиналите на турнира на твърда настилка в Ротердам (Нидерландия) с награден фонд 2 милиона евро.

Димитров, който през 2018 г. игра финал на този турнир, елиминира поставения под номер 5 Хуберт Хуркач (Полша) със 7:6(4), 7:6(5) след 109 минути игра.

Така Димитров прекъсна черната си серия срещу играчи от топ 10 в световния тенис след серия от четири поредни загуби.

Това беше трети успех за Димитров от три мача срещу Хуркач, който е десети в световната ранглиста в момента.

В първия сет двамата сервираха солидно и не се стигна до възможности за пробив. В тайбрека 31-годишният хасковлия поведе с 4:1 точки и имаше два сервиса, Хуркач изравни за 4:4. Последваха нови три поредни разигравания за Димитров, с което той спечели частта.

При 3:3 гейма във втория сет Димитров пропиля преднина от 40:15 при собствен сервис и допусна първи пробив, но веднага след това го върна, а в последствие отново се стигна до тайбрек. В него българинът взе три поредни точки, за да дръпне с 6:3 и това се оказа решаващо.

Хуркач пласира 19 аса, но това не помогна на поляка.

С победата Димитров си осигури 56 835 евро и 90 точки за световната ранглиста, в която заема 28-ата позиция.

Съперникът на Григор Димитров за четвъртфиналите в петък ще стане известен утре, когато българинът ще има почивен ден на сингъл. Той очаква победителя от двубоя между Максим Креси (САЩ) и Андрей Рубльов или Алекс де Минор. Руснакът и австралиецът ще изиграят своя мач от първия кръг по-късно тази вечер.

В четвъртък Григор трябва да изиграе своя втори мач в схемата на двойки. В тандем с партньора си Никола Маю той ще се изправи срещу водачите в схемата Уесли Колхоф (Нидерландия)/Нийл Скупски (Великобритания) или германците Кевин Кравиц/Тим Пюц, които ще играят помежду си довечера.

mediapool.bg