Кламер БГ - Новини: Григор Димитров не успя да преодолее Джокович на финала в Париж

Григор Димитров не успя да преодолее Джокович на финала в Париж

Спорт

|
Нед, 05 Ноем 2023г. 23:34ч.
Григор Димитров не успя да преодолее Джокович на финала в Париж

Джокович вдигна седмия си тройфей от турнира в Париж и 97-ми в кариерата си, сн. ЕПА/БГНЕС

Григор Димитров загуби от водача в световната ранглиста по тенис Новак Джокович във финала на турнира от сериите "Мастърс 1000" в Париж в неделя.

Той отстъпи с 4:6, 3:6 пред сръбския си опонент след час и 39 минути игра и допусна 12-о поражение в 13 мача с Джокович. Също така пропусна шанса да спечели втора титла в кариерата си от турнир от ATP 1000 след титлата в Синсинати през 2017 година.

Джокович за седми път достигна върха на турнира в Париж след 2009, 2013, 2014, 2015, 2019 и 2021 година. Това е 97-мият му трофей. Повече от него имат единствено швейцарецът Роджър Федерер (103) и американецът Джими Конърс (109).

В началото Димитров стартира относително уверено, но в последствие показа много малко от играта си в предишните етапи на турнира срещу Даниил Медведев, Хуберт Хуркач и Стефанос Циципас. Липсваше му острота, отново изглеждаше нервен и допускаше грешки както на сервис, така и при отиграването на ударите. Към края на първия сет българинът показа повече увереност и дори агресивност, но го загуби.

Вторият сет започна равностойно и изглеждаше способен да се вземе тази част от мача, но после отново започна да греши и позволи два пробива на съперника си.

След което мачът изглеждаш обречен, въпреки отиграванията на Димитров. Някои от тях бяха доста ефективни, на други завършиха слабо.

С достигането си до финала Григор Димитров спечели 600 точки за световната ранглиста, в която от понеделник ще бъде номер 14. Той ще вземе и 487 420 евро от наградния фонд, който е почти 5.7 милиона евро.

Новак Джокович пък спечели чек за 892 590 евро. Той добавя и 1000 точки към актива си.

При награждаването сърбинът се пошегува, че двамата с Димитров са "следващата генерация" на тениса.

Джокович се увенча с нов успех, сн. ЕПА/БГНЕС

Терминът "следваща генерация" (Next Gen) се използва в тениса през последните години, за да определи най-обещаващите млади играчи. Джокович е на 36 години, Димитров – на 32, и са двамата най-възрастни играчи в топ 15 на световната ранглиста по тенис.

"Извинявай за развитието на този мач. От собствен опит знам, че не е лесно да губиш финали", обърна се Джокович към Димитров, с когото са добри приятели.

"Тази седмица обаче ти игра един от най-добрите тениси, които някога си показвал. За мен е удоволствие да споделям корта с теб. Да знаеш, че ние с теб вече сме "следващата генерация" или както там се нарича", бяха първите думи на Джокович, след като взе трофея.

"Благодаря и на екипа си. Имаше три мача преди този, които спокойно можеше да загубя. Вие свършихте много работа извън корта, така че тази победа е толкова ваша, колкото и моя", продължи той.

"Благодаря за подкрепата на публиката. Последните три месеца бяха влакче на ужасите за мен. Достигането до финала значи повече за мен, отколкото предполагате", заяви на свой ред Григор Димитров, който след края на мача бе с насълзени очи.

Димитров не успя да покаже същия хъс и игра от предишните мачове в Париж, сн. ЕПА/БГНЕС

Българинът не спести похвални думи и за съперника си Джокович.

"Нямам думи, с които да опиша Новак. Поздравявам го, както и целия му екип. Тази година беше невероятно пътешествие за мен и съм доволен, че завършвам положително. Благодаря на организаторите на турнира. Невероятно е, че можем да играем на този корт. Трудно ми е да намеря думи, с които да изразя благодарността си към всички", завърши Димитров.

mediapool.bg