Кламер БГ - Новини: Главният архитект на София обещал да задейства проекта за нов стадион на ЦСКА

Главният архитект на София обещал да задейства проекта за нов стадион на ЦСКА

Спорт

|
Четв, 29 Авг 2019г. 18:29ч.
Главният архитект на София обещал да задейства проекта за нов стадион на ЦСКА

До средата на септември да бъде издадена виза за проектиране на цялостна реконструкция на стадион "Българска армия". Това обещал главният архитект на София Здравко Здравков на среща със собствениците на клуба Гриша Ганчев и Юлиян Инджов и с изпълнителния директор Пламен Марков. За срещата и обещанията на главния архитект съобщиха от ЦСКА на сайта си.

Преди няколко дни кметът Йорданка Фандъкова обяви, че няма пречка и в момента да се задвижи проект за реконструкцията на стадиона, но в съществуващите рамки. След това от клуба заявиха, че са получили подкрепа за проекта си от спортния министър Красен Кралев, а за целта ще бъде създадено смесено дружество.

В четвъртък рейдът на ръководството на отбора продължи със среща с главния архитект на София. На нея той обещал скоро да бъде издадена виза за проектиране и "ние ще можем да пристъпим към изготвянето на конкретни проекти", пише в съобщението на клуба.

"Уверени сме, че заедно с държавата и общината и занапред ще работим в една посока, за да има огромната армейска общност наистина стадион, който милионите червени футболни привърженици заслужават", завършва то.

По време на обсъждането на проекта за подробен устройствен план на Борисовата градина, който общината възложи за разработване, Фандъкова и представителите на ГЕРБ в общинския съвет неколкократно заявиха, че стадионите в парка може да бъдат реконструирани, но в сегашните граници и капацитет. От ЦСКА обаче искат да увеличат капацитета на "Българска армия" и да го реконструират така, че да отговаря на изискванията на УЕФА. Според авторите на плана за Борисовата градина проблемът в случая е с достъпа до стадиона, тъй като общината не иска да се допускат автомобили в парка.

Един от обявените към момента кандидати за кмет на София - арх. Борислав Игнатов от "Демократична България", обясни в сряда вечерта при среща с граждани, че ограничението за ново строителство на мястото на "Българска армия" идва от Закона за устройство на територията. По думите му той изисква при реконструкцията да се осигурят места за паркиране в границите на имота. В случая с "Българска армия" става въпрос за 3000 места за коли.

Другият проблем е достъпът до стадиона, до който няма улица. Той подхвърли идеята новият стадион на ЦСКА да се построи на мястото на националния стадион "Васил Левски", а сегашният да остане като тренировъчен. "Сега в София има пет-шест клубни стадиона, които са на лошо ниво, в същото състояние е и националният", обясни той и предложи да се изгради един клубен, който да се ползва от различните софийски отбори, и един нов национален.

mediapool.bg