Кламер БГ - Новини: Висшата лига в Англия: Вариантът за довършване на сезона под карантина едва ли ще работи

Висшата лига в Англия: Вариантът за довършване на сезона под карантина едва ли ще работи

Спорт

|
Ср, 01 Апр 2020г. 11:53ч.
Висшата лига в Англия: Вариантът за довършване на сезона под карантина едва ли ще работи

Предложението сезонът в Англия да завърши, като всички 20 отбора бъдат поставени под строга карантина и изиграят мачовете си на един или два стадиона, преминали дълбока дезинфекция, е нереалистичен и няма как да сработи логистично.

Това е мнението на Крисиан Маховски, чиято компания ESEM е специализирана в пътуванията на топотборите в Европа и организирането на мачове на най-високо ниво.

Сезонът в Англия, както и практически навсякъде другаде в Европа бе спрян заради пандемията от коронавирус и при девет оставащи кръга до края започнаха да се търсят различни варианти за приключването му, които да ограничат максимално финансовите загуби на клубовете.

Клубовете са заплашени от сериозен финансов удар при преждевременно прекратяване на кампанията, което може да им струва около 750 милиона лири само заради неустойки от телевизионните права. Общите им загуби обаче ще са още по-големи и може да стигнат 1,2 милиарда паунда. В тази сума освен телевизионните права са включени и пропуснати приходи от продадени билети, артикули и друг маркетинг, спонсори. В случай на доиграване без публика загубите ще могат да бъдат ограничени до само 170 милиона паунда от непродадени билети.

Едно от най-обсъжданите предложения е това отборите да бъдат затворени в няколко бази и да играят на един или два карантинирани стадиона, за да може да бъде контролирано добре положението и да бъде сведен максимално рискът от заболяване.

"При организирането на даден мач има страшно много фактори, които влияят", каза Маховски пред "Мирър".

"Когато отборите наемат хотел, едно от основните им изисквания е колко далече е той от стадиона, на който ще играят. Няма отбор, който да иска да пътува повече от 45 минути с автобус за даден мач. Всеки клуб иска най-доброто за играчите си, но хотелите, които могат да предложат такива условия, се броят на пръсти. Например в мегаполис като Лондон има само два или три хотела, които покриват всички нужди и изисквания. Всички отбори, които играят в столицата, ги използват при гостуванията си. Да намерите хотели, които могат да съберат 20 отбора с придружаващия персонал и да отговарят на тези изисквания, би било логистичен кошмар и няма как да сработи практически", каза специалистът.

"Друг проблем биха били тренировъчните центрове. Отборите ще искат те да бъдат максимално близо, така че и това ще създаде трудности. Освен това за подобен план трябва да подложите целия хотелски персонал под карантина за поне 3-4 седмици. И дори само един човек да прихване болестта, било то футболист или хотелски работник, това ще означава край на всичко. Не е проблемът просто да се намерят луксозни хотели - такива има достатъчно, а да се намерят такива, които имат и нужната инфраструктура, покриващата определени изисквания", допълни той.

От Брайтън вече заявиха, че няма да подкрепят решение сезонът да се доиграе по подобен начин.

Маховски, чиято компания е организирала почти 500 международни мача и тренировъчни лагери през последните 24 години, добави, че подобен модел може да сработи в Шампионската лига, но само и единствено заради по-малко брой останали отбори.

"В Шампионската лига или Лига Европа такъв вариант може да е възможен, защото участват много по-малко отбори. Но в първенството говорим за 20 отбора и залогът е много голям. Тук не говорим просто за един предсезонен турнир, в който само първото място има някакво малко значение. Тук говорим за отбори, които се борят за титлата, за места в Европа, както и за оставане в дивизията. Не можем да допуснем някой да се оплаква, че не е постигнал целите си, защото е трябвало да пътува много или защото храната в хотела не е била хубава. Такъв план е неработещ по страшно много причини", завърши Маховски.

mediapool.bg