Кламер БГ - Новини: Васил Божков обяви, че ще финансира "Левски"

Васил Божков обяви, че ще финансира "Левски"

Спорт

|
Ср, 13 Фев 2019г. 18:17ч.
Васил Божков обяви, че ще финансира "Левски"

Васил Божков официално обяви, че се ангажира с оздравяването и финансовата издръжка на футболния клуб "Левски" (София). Съобщението бе направено от компанията му "Нове холдинг" в сряда. То слага край на няколко месеца спекулации относно встъпването на бившия собственик на "ЦСКА" в управлението на "вечния враг".

"Левски" е безспорно най-популярният и разпознаваем бранд в родния футбол и като такъв предоставя потенциална възможност за успешно бизнес партньорство", се казва в съобщението на "Нове холдинг".

"Това е причината групата компании, в които г-н Божков има участие, да се включат в необходимото оздравяване, управлението, финансирането и дългосрочното развитие на клуба. Партньорството ще продължи, докато съществуват възможности за растеж и бизнес интересите на двете страни съвпадат", се казва още в съобщението.

Сегашният официален собственик на "Левски" е Спас Русев, който през последните няколко месеца преговаря за продажбата на клуба, но въпросът така и не се уреждаше.

Още преди прехвърлянето на акциите в клуба бе назначен нов изпълнителният директор на отбора - Павел Колев. Той обяви, че е назначен от Васил Божков, което бе странно, защото Божков все още няма формална власт в "Левски".

Междувременно се разбра, че дълговете на клуба са около 32 млн. лв. "Левски" е заплашен за изваждане от европейските клубни турнири за следващите две години заради нарушаване на финансовия феърплей. Спас Русев гарантира, че ще намали дълговете наполовина преди да се изтегли от тима.

Тогава дойде и официалното съобщение на Васил Божков, че ще финансира "Левски". Очаква се официалното прехвърлене на собствеността да се случи през март. В момента Васил Божков е най-големият играч на хазартния пазар в България.

mediapool.bg