Кламер БГ - Новини: Според топлофикациите парното трябва да поскъпне с поне 50%

Според топлофикациите парното трябва да поскъпне с поне 50%

България

|
Пет, 27 Май 2022г. 10:23ч.
Според топлофикациите парното трябва да поскъпне с поне 50%

Снимка: БГНЕС

Минималният скок в цената на парното трябва да е 50%. Това заяви пред бТВ председателят на асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев. Според него само такова увеличение ще позволи на предприятията да покрият своите разходи. Той прогнозира, че увеличението вероятно ще е в този порядък, но няма да надхвърли 50%.

Ден по-рано дружествата внесоха в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕРВ) предложения за нови цени от 1 юли. Процентът на увеличение варира за различните дружества, като най-висок е този на топлофикацията в Търново – над 300%. В София се иска увеличение от 98.48 лв. за мегаватчас в момента до 127.12 лв.

Георгиев коментира, че заради наложения мораториум върху цените на ток и парно не е имало плавно поскъпване. Затова сега увеличението на цената ще бъде шоково.

Поисканото увеличение е изчислено на база фючърсните цени на газа до 1 юли 2023 г., каза пред Нова телевизия енергийният експерт Иван Хиновски.

"Това е прогнозата, газът расте нагоре, а това, че цените няма да бъдат такива е отделен въпрос. Има механизми, които да компенсират преразглеждането на разчетите на дружествата. В някои от тях се планира пускане на когенерации, които чрез произвеждането на електроенергия влияят на цената на топлинната енергия", коментира той.

mediapool.bg