Кламер БГ - Новини: Според властите Навални се е възстановил след гладната стачка

Според властите Навални се е възстановил след гладната стачка

Свят

|
Четв, 20 Май 2021г. 12:42ч.
Според властите Навални се е възстановил след гладната стачка

Алексей Навални

Здравето на руския опозиционер Алексей Навални е възстановено след гладната стачка и той има възможност да общува със семейството си. Това заяви пред журналисти Александър Калашников, директорът на Федералната служба за изпълнение на наказанията, предаде ТАСС.

"Сега (той) няма някакви специални нарушения и не му се налагат наказания. И не се поставя като цел някак да бъде унизен, да му се затрудни животът, той (лежи) при общи условия. Мога да кажа, че здравето му е възстановено като цяло нормално, той обяви гладна стачка, сега се е отказал от нея. Тежи вече 82 (килограма), според мен ги е стигнал вече. Това са реални цифри. Храни се нормално, има възможност да общува със семейството си", каза Калашников.

Опозиционерът Навални излежава двугодишна присъда в наказателна колония във Владимирска област в централната част на Европейска Русия. Присъдата е по дело за измама, което той определя като политическо.

Пристигайки в затвора през март той е тежал 93 килограма, а при започването на гладната си стачка срещу отказ на затворническите власти да му осигурят подходяща лекарска помощ - 85 кг, отбелязва Франс прес. В средата на април съпругата му каза, че теглото му е спаднало до 76 кг. На 23 април Навални се отказа от гладуването, след като бе прегледан от лекари извън затвора.

mediapool.bg