Кламер БГ - Новини: СЗО: Ремдесивир не намалява съществено смъртността от Covid-19

СЗО: Ремдесивир не намалява съществено смъртността от Covid-19

Коронавирус

|
Пет, 16 Окт 2020г. 17:32ч.
СЗО: Ремдесивир не намалява съществено смъртността от Covid-19

Лечението на Covid-19 с Ремдесивир няма съществен ефект върху шансовете за оцеляване на пациентите, установи клинично изпитване на Световната здравна организация, което попарва надеждите за откриването на съществуващи лекарства, които са ефективни срещу новия коронавирус, съобщава "Файненшъл таймс". Оповестените от СЗО резултати не са публикувани още в рецензирано медицинско списание и бяха оспорени от производителя на медикамента "Гилиад".

Проучването на СЗО "Солидарност" изследва ефектите на Ремдесивир и три други потенциални терапии при 11 266 хоспитализирани пациенти. Освен Ремдесивир, който първо беше разработен като лекарство срещу ебола, в проучването на СЗО са изследвани и препарата срещу малария Хидроксихлороквин, Интерферон и комбинацията, използвана при пациенти с ХИВ - Лопинавир и Ритонавир.

Заключението е, че нито едно от леченията не повлиява значително смъртността и не намалява необходимостта от поставянето на пациентите на вентилация.

"Тези режими с Ремдесивир, Хидроксихлороквин, Лопинавир и Интерферон изглежда имат малък ефект върху смъртността на пациентите в болниците", показва проучването.

Четирите лекарства са тествани върху 11 266 възрастни пациенти в 500 болници в над 30 държави.

Резултатите показват също, че лекарствата имат малък ефект върху продължителността на болничния престой на пациентите. Изследователите на СЗО обаче уточняват, че изследването е било насочено предимно за оценка на въздействието на лекарствата върху смъртността при пациентите в болница.

Ремдесивир е едно от поредицата лекарства, използвани за лечението на американския президент Доналд Тръмп от коронавирус. То е разработено от американския производител на лекарства "Гилиад Сайънсис" (Gilead Sciences), първоначално като потенциално лекарство за лечение на ебола.

Производителят "Гилиад" отхвърли констатациите от проучването.

В изявление компанията заяви, че констатациите противоречат на тези от други проучвания и изрази загриженост, че резултатите тепърва ще бъдат рецензирани.

"Появяващите се данни от (СЗО) изглеждат в противоречие с по-надеждни доказателства от множество рандомизирани контролирани проучвания, публикувани в рецензирани списания, потвърждаващи клиничната полза от Ремдесивир", се казва в изявлението на компанията.

"Обезпокоени сме, че данните от това отворено глобално изпитване не са били подложени на строг преглед, какъвто е необходим за конструктивно научно обсъждане, особено предвид ограниченията в дизайна на изпитването", казаха от компанията.

На 1 май Ремдесивир получи разрешение за спешна употреба в САЩ от Агенцията по храните и лекарствата (FDA), а през юли бе разрешена и употребата му в Европа.

След обезкуражаващите резултати за ефекта от съществуващите лекарства в борбата с коронавируса, сега погледът е насочен към разработваните нови потенциални терапии. Опасенията на експерти обаче са, че новите разработки са скъпи и това поражда въпроси за тяхната достъпност.

"Разглеждаме моноклонални антитела, разглеждаме имуномодулатори и някои от по-новите антивирусни лекарства, разработени през последните няколко месеца", коментира един от изследователите на СЗО пред BBC.

mediapool.bg