Кламер БГ - Новини: Спор в правителството на Словакия заради купуването на американски F-16

Спор в правителството на Словакия заради купуването на американски F-16

Свят

|
Съб, 01 Дек 2018г. 10:30ч.
Спор в правителството на Словакия заради купуването на американски F-16

Спор избухна в правителството на Словакия между премиера Петер Пелегрини и министъра на отбраната Петер Гайдош по договор за купуване на американски изтребители F-16, смятан за най-голямата военна инвестиция на тази страна от НАТО, предаде Франс прес.

В петък министерството на отбраната обяви, че е сключило три споразумения за купуване на 14 изтребителя F-16, заедно с боеприпаси и програма за обучение, на обща стойност 1.58 милиард евро.

Няколко часа по-късно премиерът Пелегрини заяви, че тези договори не са получили одобрението на финансовото министерство и са невалидни.

Според министерството на отбраната всички самолети ще бъдат доставени до края на 2023 г.

Министърът на отбраната Петер Гайдош е от крайнодясната Словашка национална партия, която е коалиционен партньор на левоцентристката партия "Смер - Социална демокрация" на Пелегрини. Според анализатори спорът между двамата вероятно се дължи на вътрешна борба в управляващата коалиция, която включва и партията на етническите унгарци "Мост-Хид".

Спорът около самолетите е изненадващ, тъй като правителството на Пелегрини реши официално през юли да ги закупи, отбелязва АФП.

mediapool.bg