Кламер БГ - Новини: Спешните медици ще ползват и хартиени рецепти до март 2024 година

Спешните медици ще ползват и хартиени рецепти до март 2024 година

България

|
Четв, 26 Окт 2023г. 13:02ч.
Спешните медици ще ползват и хартиени рецепти до март 2024 година

Спешните медици ще ползват и хартиени рецепти до март 2024 година

Лекарите от системата на Спешна медицинска помощ получат гратисен период до 1 март 2024 г., в който да ползват едновременно и хартиени, и електронни рецепти за антибиотици и лекарства за диабет. Това предвиждат промени в наредба на Министерството на здравеопазването, които бяха спешно инициирани заради недоволство в гилдията след въвеждането на задължителните електронни рецепти за двете групи лекарства от 16 октомври.

В срок до 1 март 2024 г., единствено за

служителите от центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП), се допуска предписване на лекарствени продукти за лечение на диабет и антибактериални лекарствени продукти за системна употреба и на хартиен носител.

При изпълнение на рецептите магистър-фармацевтите в аптеките трябва да извършват проверка в списъка на медиците, работещи в центровете за спешна медицинска помощ, публикуван на интернет страницата на Националната здравноинформационна система (НЗИС). В случай, че въпросният лекар не фигурира в списъка на медиците от Спешна помощ, аптекарят няма да изпълнява хартиената рецепта.

Решението е взето в резултат на затруднения с предписването на тези лекарствени продукти, в спешни случаи от екипи на Спешна помощ, когато те извършват прегледи на пациенти в спешни състояния в отдалечени и труднодостъпни райони на страната без връзка с интернет.

"Установи се, че много от тези екипи не разполагат с техническата възможност да предписват лекарствени продукти електронно. Целта на допълнението е да се осигури преходен период, през който за медицинските специалисти, работещи в Спешна помощ да се осигури техническа възможност за електронно предписване", казаха от здравното министерство.

С промяната се цели предотвратяване на случаите, в които пациенти, намиращи се в труднодостъпни и отдалечени райони на страната няма да могат да получат предписаните медикаменти поради липса на технологична възможност за това.

Срокът за обществено обсъждане на предложените промени е до 8 ноември, а те ще влязат в сила след обнародването им в държавен вестник.

mediapool.bg