Кламер БГ - Новини: Спешни медици на протест заради парите за първа линия

Спешни медици на протест заради парите за първа линия

България

|
Вт, 10 Авг 2021г. 14:16ч.
Спешни медици на протест заради парите за първа линия

Спешни медици на протест заради парите за първа линия

Работещи в Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) от няколко града в страната излязоха във вторник на протест пред Министерството на здравеопазването срещу новата методика, по която ще им плащат бонуси за работа на първа линия срещу Covid-19. Недоволството си изразиха и техни колеги по места в страната с протестни плакати по линейките. Недоволството на спешните медици се надигна преди две седмици заради забавените им бонуси за месец юни и новият начин, по който вече ще се изплащат парите за първа линия.

Досега всички екипи с досег до Covid-болни или такива със симптоми получаваха в края на месеца по 1000 лв. над заплатата. По новата методика бонусите ще се плащат ако медиците са имали контакт с поне един доказано заразен в месеца. А размерът на сумата ще зависи от отработените часове дежурства през месеца. 1000 лв. ще взимат само хората с пълен график от 140 часа. Ако са имали по-малко смени, спешните медици, ще получават по малко (подробности вижте ТУК).

Исканията

Спешните медици смятат, че са ощетени и казват, че новата методика не е била обсъждана с тях или синдикатите, а е спусната еднолично и изненадващо от МЗ. Според тях тя не отразява спецификата на работа в Спешна помощ, тъй като екипите често са в контакт със заразени, които обаче не са официално диагностицирани. Организаторите на протеста от синдикат "Защита" настояват да се върне стария ред, по който се изплащат 1000 лева на всички медици, работещи с Covid-пациенти. Освен това искат да бъде върната първа категория труд за работещите в спешна помощ, както и 40% ръст на заплатите след пандемията.

От министерството пък твърдят, че новата методика цели по-справедливо заплащане. Подобен подход беше възприет и за бонусите за първа линия в болниците, но там по промяната беше постигната договорка с Лекарския съюз. Докато работещите в Спешна помощ останаха неприятно изненадани. Първоначално по методиката имаше неразбиране в центровете, тъй като медиците смятаха, че трябва да описват контактите със заразени по минути, което допълнително внесе напрежение в системата. В резултат заетите в Спешна помощ казват, че посрещат новата Covid-вълна силно демотивирани.

Кой организира и подкрепя протеста?

Сред организациите, представляващите работещите в Спешна помощ, има известни разногласия относно формата на протест и исканията, но редовите работещи в Спешна помощ са единодушни, че новият начин на плащане не ги устройва.

Националната асоциация на работещите в спешната помощ (НАРСМП) първоначално се обяви срещу методиката, но след разговори с МЗ и уточняване на някои спорни моменти по нея, прие новия начин на плащане като справедлив и призова колегите си да не протестират. Нейният председател д-р Десислава Кателиева дори определи насроченият протест като политически. Страстите обаче не се успокоиха, тъй като срещу промяната в заплащането има масово недоволство сред работещите.

Протестът пред МЗ е организиран от синдиката "Защита" и се подкрепя от КНСБ и КТ "Подкрепа". Преди ден подкрепа за спешните медици изрази и Синдикатът на българските медицински специалисти с лидер Мая Илиева, който обаче отказва да застане редом до "казионните" синдикати.

Разнопосочни послания дойдоха и по време на самия протест. Част от протестиращите пред МЗ поискаха оставката на служебния здравен министър Стойчо Кацаров и скандираха обиди по негов адрес. По-късно протестното шествие се отправи към президентството, но част от медиците от КНСБ се отказаха да участват в него, тъй като не желаят протестът да се политизира.

От синдикат "Защита" пък отрекоха протестът да е политически.

МЗ: Парите за юни са платени, методиката цели справедливост

Преди ден здравното министерство излезе с уточнения относно новия начин на плащане и увери, че парите няма да зависят от броя на заразените пациенти, с които екипите са имали контакт, нито от времето прекарано с тях. Достатъчно е медиците да са били в контакт дори с един доказано заразен в месеца, за да получат бонус за работа на първа линия. А самото заплащане ще зависи от общия брой отработени часове в месеца, като при пълен график от 144 часа ще взимат 1000 лева. Според МЗ този подход цели по-справедливо разпределяне на възнагражденията.

Във вторник от МЗ уточниха, че допълнителните възнаграждения ще се изплащат в срока на извънредната епидемична обстановка, както е предвидено в закона и ще се плаща на всички лекари, сестри, санитари, шофьори и медицински работници, които обслужват болни с коронавирус.

Освен това от МЗ посочват, че парите за месец юни са преведени преди седмица на второстепенните разпоредители с бюджет – Центровете за спешна медицинска помощ.

Относно това докога ще бъдат изплащани другите добавки от 600 лева месечно за лекари, 360 лева за сестри и 120 лева за санитари от МЗ казаха, че в Закона за бюджета на НЗОК за 2021 година е предвидено сумите да бъдат изплащани през цялата 2021 година.

mediapool.bg