Кламер БГ - Новини: Бивш шампион по борба е обвинен в тероризъм

Бивш шампион по борба е обвинен в тероризъм

Свят

|
Ср, 01 Юли 2020г. 17:50ч.
Бивш шампион по борба е обвинен в тероризъм

Българин от сирийски произход и още 15 души са арестувани при спецакция срещу тероризма в Бургас.

Според информация на БНТ един от задържаните при съвместната операция на ДАНС и ГДБОП е симпатизирал на "Ислямска държава" и е участвал във военни действия в Сирия.

Към момента единственият обвиняем е 21-годишният Мохамед Абдулкадер – юношески шампион по борба, съобщи бТВ.

Според обвинението младият мъж още от 2017 г. се занимава с тероризъм.

"Той беше шокиран, не очакваше толкова тежко обвинение", коментира служебната му адвокатка Веселина Василева.

В социалните мрежи се виждат негови снимки около танк и бойна машина, както и с автомат в ръка. Прави впечатление, че те са коментирани и от негови български приятели, като никъде няма призиви за тероризъм.

"В девети клас мисля, че напусна спортното училище, прекъсна, отиде си в Сирия с баща си. Каза, че заминава при баща си и това е. Каза,че отива да работи .Това му бяха думите. Добро момче. Не мога да кажа лошо за него. Три пъти е шампион на България. Постоянно взимаше медали от държавни първенства. Не е имал такива изблици да е замесен в терористични атаки", разказа треньорът Николай Дачев.

Мохамед Абдулкадер ще бъде конвоиран в София, където спецсъдът ще определи мярката му за неотклонение.

Главният прокурор Иван Гешев потвърди, че става дума за разследване по подозрение за терористична дейност.

"Това е чувствителна тема, така че колегите от Специализираната прокуратура ще преценят каква, до колко и дали ще уведомят българските граждани чрез медиите за конкретния случай", коментира главният прокурор Иван Гешев.

"Аз съм сигурен, че информацията, която може да бъде представена и няма да попречи на разследването, ще бъде предоставена през утрешния ден на българските граждани", допълни той.

Очаква се официална информация в четвъртък.

В доклада на ДАНС за миналата година пишеше, че не е засечена информация за подготовка за терористична дейност в България или за подготвяно нападение срещу български граждани и интереси зад граница.

mediapool.bg